Virágzó vidékünk

Negyven év után tért vissza gólya a Vértes lábához

BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
Biztonságos otthont építettek a madaraknak a dömösi madármentők és az E.on szakemberei.

Náddal és gallyakkal körbeszőtt biztonságos műfészek készült a kömlődi gólyáknak, ugyanis az elmúlt negyven évben nem tisztelte meg a Vértes hegység lábánál lévő falut egyetlen kelepelő sem.

Éppen ezért kell nagyon vigyáznunk a gólyáinkra

nyilatkozta a Kemmának Bogáth István, Kömlőd polgármestere, aki minden követ megmozgatott a gólyák biztonsága érdekében, például szakembereket hívott segítségül.

Márton Vlad András, a BirdMania-Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont munkatársa szerint ez már a 38. műfészek, amit az elmúlt 2,5 évben építettek az E.on közreműködésével és segítségével villanyoszlopra. Aztán elkészült a 25-30 kilogrammos „lakás”, amire kicserélték az eredetit, előtte azonban drón vette szemügyre a pontos helyszínt.

A gólyapár egyik tagja a környéken tapasztalható nagyobb felhajtás ellenére sem mozdult az omladozó fészekből. Minden oka megvolt erre, ugyanis két tojást őrzött a fészekben. A szakemberek a gólyamentés során óvatosan kiemelték a fészekből a tojásokat, amiket mobil inkubátorba helyeztek, végül visszakerültek eredeti helyükre, csak egy másik fészekbe.

A madár nem szállt túl messzire, az egyik szemközti ház kéményéről figyelte az akciót. Végül, csaknem fél órát kellett várni, mire újra elfoglalta helyét a szárnyas a kisbolttal szemben lévő oszlop tetején ezúttal már az új, biztonságos fészkében.

Kapcsolódó
Örvendetesen nőtt a gólyák száma Magyarországon
10 százalékos az emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik