Virágzó vidékünk

Rétisasok költöztek az egykori vasfüggöny őrtornyába a Fertő tavon

facebook/fertő-hanság nemzeti park
facebook/fertő-hanság nemzeti park

A Fertő tavat az országhatár kelet-nyugati irányban ketté osztja, ezért évtizedekig elzárt terület volt a szigorú határőrizet miatt, melynek rendszerváltás utáni megszűnésével a tó medrében álló őrtornyok funkciójukat vesztették.

facebook/fertő-hanság nemzeti park

A halászat és a nádaratás csökkenésével, valamint a közlekedésre használt mesterséges csatornák feliszapolódásával ezek a tornyok lassan megközelíthetetlenné váltak. Ezután egyre gyakrabban lehetett megfigyelni, hogy a ragadozó madarak pihenő helynek használják őket, mígnem 2024. februárjában fészket is rakott egy rétisas (Haliaetus albicilla) pár az egyikre – írta meg közösségi oldalán a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

facebook/fertő-hanság nemzeti park

Az áprilisban végzett fészek ellenőrzésnél – melynek során a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel a nádason keresztül gyalog kellett azt megközelíteni – két példány, néhány hetes fiókát és számos táplálék maradványt (különböző halfajokat, vízi madarakat, sőt vaddisznó maradványokat is) találtak a szakemberek.

Ez a költés egyedülálló a hazai madártanban, hasonlót főként a halászsas (Pandion haliaetus) észak-amerikai populációjánál figyeltek meg eddig.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik