Virágzó vidékünk

Fizetőssé tették a Balaton közelében a híres szellemvárost

Bódi Katalin
Bódi Katalin
Az egykori szovjet katonaváros 1996 óta árválkodik gondozatlanul a természet lágy ölén, jó magyar szokás szerint gyakorlatilag teljesen szétlopták.

A Veszprém vármegyében lévő Szentkirályszabadján – a Balatontól alig 5 kilométerre – a hatvanas–hetvenes években épült az a katonaváros, ahol 1989-ig orosz katonák ezrei teljesítettek szolgálatot, területén pedig tankok, a szomszédos repülőtér hangárjaiban katonai harci gépek várakoztak bevetésre.

A támaszponton külön iskola, óvoda, mozi, színház, kórház, kocsma és bolt is működött, ma ezeknek csak halvány nyomai azonosíthatók be.

A lakónegyed 1996 óta árválkodik gondozatlanul a természet lágy ölén, jó magyar szokás szerint gyakorlatilag teljesen szétlopták. Ma egy szellemvároshoz hasonlít, mely az elhagyatott helyek szerelmeseinek egyik legnépszerűbb hazai célpontja.

A magyar Pripjaty-ként vagy magyar Csernobilként is emlegetett szellemvárost 2017-ben egy  cégcsoport vásárolta meg, azóta engedéllyel látogatható, bár jellemzőbb, hogy a kalandvágyók inkább besurrantak a területre, hogy megörökítsék annak pusztulását.

Miért Pripjaty?

Pripjaty város Ukrajnában, a belarusz–ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 kilométerre északra. Jelenleg elhagyatott szellemváros. A településtől alig három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű 4-es blokkjának 1986-ban történt felrobbanása után a város teljes lakosságát evakuálták.

Urbexes körökben napok óta az a hír terjed, miszerint a magánterület tulajdonosa úgy döntött, hogy fizetőssé teszi a belépést Szentirályszabadjára. A hely bejáratait biztonsági őrök vigyázzák – írta a Lelépő.

A belépő fejenként kétezer forint, amelyről nyugtát adnak.

Az urbexesek a közösségi oldalakon létrehozott csoportjaikban arra is figyelmeztetnek, hogy a területen három nagytestű kutya van szabadon, így a belépés kizárólag saját felelősségre történhet.

Képgalériánkban Bódi Katalin felvételein keresztül megnézhetjük az egykori katonaváros mai arcát.

Galéria
Kapcsolódó
Szellemvárosokra és kísértetkastélyokra vadásznak a romfotósok
Az enyészetté váló épületeket kutatják az urbex fotózás szerelmesei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik