Virágzó vidékünk

Virágot bontott az ártéri erdők szépsége

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Magyarországon a puhafaligetek védett növénye.

Hiába nyári tőzike a neve ennek az ártéri réteken és mocsarakban előfordul védett növénynek, általában a tavasz második felében kezdi meg virágzását.

A nedves, nyirkos területeket, ártéri erdőket kedvelő nyári tőzike magasabb tavaszi “rokonától”, aki általában február-március környékén a hóvirággal együtt nyílik. Az egyébként mérgező tavaszi és nyári tőzike is védett növény hazánkban, úgyhogy mindent a szemnek, semmit a kéznek. Néhol már a mocsári nőszirommal is találkozhatunk, bár sok helyen még csak bimbós állapotban

– írta Facebook oldalán a Pilisi Parkerdő.

Pilisi Parkerdő/Tóth Péter

A nyári tőzike elterjedési területe Dél-és Délkelet-Európában nedves réteken, de Közép-Európában csak meghonosodva él, Magyarországon a puhafaligetek védett növénye. Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon fordul elő.

A nyári tőzike 35-60 cm magas, többnyire csoportosan tenyésző hagymás évelő növény.

A tavaszi tőzikéhez hasonlóan galantamint tartalmaz, mérgező. A galantamint egyúttal az enyhe vagy középsúlyos Alzheimer-kór és más, különösen az érrendszer betegségeire visszavezethető memóriazavarok kezelésére alkalmazzák.

Természetvédelmi oltalom alatt álló növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft/egyed.

Kapcsolódó
Virágzik a láprétek különleges és ritka növénye
A Kistápéi-lápréten előforduló apró állománya a valamikori jégkorszaki flóra maradványa. A virágot Európában mindössze hat légyfaj képes csak beporozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik