Virágzó vidékünk

Pompás orchideák bontogatják szirmaikat a Kis-Sárréten

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A meleg, száraz tavasz minden növénynél korábbra hozta a virágzási időszakot, ez az agárkosbornál is így van.

Az agárkosbor – újabb nevén agár sisakoskosbor – legnagyobb állománya a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten van. Idén a szokásosnál jóval korábban jelentek meg az első virágok, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Gyakori kosborfajaink közé tartozik, az Alföldön azonban, különösen a Dél-Tiszántúlon meglehetősen ritka. Ezért is tartjuk számon a Kis-Sárréten található termőhelyeit, és rendszeresen figyeljük az állomány alakulását. Ez a kosboroknál nem egyszerű dolog, mert a virágzó példányok mennyisége évről-évre nagy ingadozásokat mutat. Még szoros összefüggést sem tudunk felfedezni az időjárás és a virágzó példányok mennyisége között. Van, hogy csapadékos tavaszon alig találkozunk vele, máskor száraz években is tömegesen virágzik

– részletezték, és hozzátették, miszerint az idei esztendő a gyengébb évjáratok közé tartozik.

Miskolczi Tímea Panny

A meleg, száraz tavasz minden növénynél korábbra hozta a virágzási időszakot, ez az agárkosbornál is így van.

A Kis-Sárréten április utolsó harmada, május eleje a növény fő virágzási időszaka, idén azonban már április első napjaiban virágzott és meglehetősen szerény példányszámban bújt elő.

A Kis-sárréti állományok érdekessége, hogy a természetes, száraz gyepek mellett olyan másodlagos élőhelyeken – felhagyott szántókon, gátak oldalában – is megjelenik, ahol néhány évtized eltelt már a bolygatás és a művelés óta. Így Biharugrán a Cserepes nevű területrészen, Geszten pedig egy töltés oldalában is élnek állományai

– mutatták be az élőhelyét.

Miskolczi Tímea Panny

Maga a növény a kistermetű kosborfajok közé tartozik, átlagosan 5-10 cm magas, de néha előfordulnak magasabb, 15-20 cm-es példányai is. A virágzat színe is igen változatos, a sötétlilától egészen a halvány rózsaszínig, de tiszta fehér virágzatú példányokra is ráakadhatunk. Mint minden orchideafélénk, az agár sisakoskosbor is védett növényeink közé tartozik. Természetvédelmi értéke 10.000 forint/egyed.

Kapcsolódó
Meséssé varázsolta Somoskő várát a virágzó cseresznyefa
A történelmi erőd és a tavasz egymásra találása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik