Virágzó vidékünk

Értékes orchideákat szabadítottak ki a gaztengerből az önkéntesek

facebook / fertő-Hanság Nemzeti Park
facebook / fertő-Hanság Nemzeti Park
Puszta kézzel vágtak rendet a susnyásban.

Újra akcióba lendültek a TÖCS tagjai – írta a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A Természetvédelmi Önkéntes Csoport tagjai a nemzeti park munkatársaival karöltve őszi “bokorűzést” hajtottak végre. A szakemberek vezetésével az adriai sallangvirág becserjésedett gyepes élőhelyének tisztogatását végezték el a Harka-kúpon.

A természetvédelmi munka során számos olyan feladat adódik, melynek elvégzése közösségi összefogást igényel, ilyen munka például a védett területeken végzett élőhelykezelések vagy az egyes védett növény- és állatfajok rendszeres felmérései. Az önkéntes programok célja (a hivatásos szakemberek munkájának segítése mellett), hogy az érdeklődők bepillantást nyerhessenek a természetvédelmi munka mindennapjaiba.

facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park

A lelkes önkéntesek csapata göller ollóval, motorfűrésszel és aprítóval tisztította ki a fokozottan védett orchidea faj élőhelyét.

A terület kezelését gépi eszközökkel szinte lehetetlen lett volna megoldani, ezért került sor a Harkai-kúp kézi erővel történő megtisztítására.

facebook / fertő-Hanság Nemzeti Park

A TÖCS tagjai azt kérik, hogy aki szeretne tenni a természeti értékeink megőrzéséért, az jelentkezzen csapatukba. A csoport tevékenységéről és a jelentkezéshez kapcsolódó tudnivalókról további információk érhetők el a nemzeti park honlapján.

Az adriai sallangvirág leggyakrabban sziklagyepekben, cserjésekben él, hazánkban 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Kapcsolódó
Önkéntesekkel gyűjtik össze a nyári mecseki tűzvész leégett fáit
Szerdától szombatig lehet majd segíteni a Mecsekerdő munkatársainak.
Olvasói sztorik