Mozaik

Új fajjal gazdagodott a virágok királynője

wikimedia commons
wikimedia commons
Az orchideának 25 ezer különböző ismert faja létezik világszerte.

Új orchideafajra bukkantak Japánban: a Spiranthes hachijoensisre a Kobei Egyetem munkatársa, Szuecugu Kendzsi és csapata talált rá Hacsidzso-dzsima szigetén, írta az MTI.

Hacsidzso-dzsima egy szubtrópusi éghajlatú sziget a Csendes-óceánon, mintegy háromszáz kilométerre a japán fővárostól, Tokiótól.

A kutatókat meglepte, hogy az új faj mindenhol megtalálható, parkokban, sőt még erkélyeken is.

A virág rózsaszín szirmaival művészi “üvegmunkára” emlékeztet

– írták le a tudósok a Journal of Plant című folyóiratban felfedezésüket.

Az új faj a Spiranthes nemzetségbe tartozik, amelynek tagjai Japánban évszázadok óta ismertek és megbecsültek.

A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a Spiranthes nemzetségnek egyetlen faja él Honshu szigetén, a Spiranthes australis.

A Japánban élő Spiranthes-példányok megismerését célzó, átfogó kutatások során azonban Szuecugu egy szőrtelen kocsánnyal rendelkező, ismeretlen fajra bukkant, amelynek tagjai gyakran nőnek a Spiranthes australis mellett, de körülbelül egy hónappal korábban hoznak virágot. Mivel a Spiranthes australisra a szőrös kocsány jellemző, a szőrtelen példányokat könnyen figyelmen kívül hagyhatták.

A kutatók szerint a felfedezés rámutatott, hogy nem kell feltétlenül trópusi esőerdőkbe utazni, hiszen az intenzíven kutatott japán növényvilágban is lehet még újdonságokra bukkanni, ráadásul teljesen hétköznapi helyszíneken.A virágok királynőjének számító orchideának 25 ezer különböző ismert faja létezik világszerte.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik