Virágzó vidékünk

Milliónyi medvehagyma virágzik a Vértesben

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
A medvehagyma igazi kora tavaszi növény, gazdag vitaminokban és magas a bioflavonoid tartalma.

Jakabházy Miklós ismét jó érzékkel kattintott.

A vértesszőlősi hobbifotós professzionális képeiről többször írt már a Sokszínű vidék, a természetbarát egyik kedvenc helye a Tatai Fényes Tanösvény. A napokban Miklós egy másik káprázatos ösvényen járt, és ha már ott volt, a fényképezőgépét is használta.

A természetfotós szerint, aki szeretne szép erdőben túrázni, annak a következő napokban mindenképpen érdemes kilátogatni Tatabánya határába. Jakabházy Miklós ezt megtette, és pazar fotókon örökítette meg a látványt.

A Medvehagyma tanösvény elbűvölő látványt nyújt a sokezernyi virágnak köszönhetően. Tegnap fotóztam, de nem ennyi virágzik ott, hanem a sokszorosa. Körülbelül 1 kilométer hosszan virít a virágszőnyeg

– mesélte a fotós a Sokszínű vidéknek.

Galéria
Jakabházy Miklós

A Tatabánya melletti Síkvölgyön létesített gasztronómiai tanösvény másfél kilométer hosszú és 8 állomásból áll. A sétaút egy kellemes sétával végigjárható.

A Vérteserdő Zrt. a Vértes és a Gerecse hegységek, valamint a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken, mintegy 46000 hektár erdőterületet kezel. A társaság a Medvehagyma tanösvénnyel a reform konyha híveit, az ínyenceket szólítja meg, népszerűsítve a fogyasztásra alkalmas erdei növények felhasználását. A növény gyűjtése során a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblákról a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit ismerhetjük meg.

Ahogy korábban írtuk, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta személyenként két kilogrammnyi gomba, gyógynövény – így a medvehagyma levele – gyűjthető külön engedély nélkül.

Kapcsolódó
Balaton-felvidéki barangolás a medvehagyma birodalmában
Különleges felvételeken mutatjuk be élőhelyüket, kinézetüket, és minden fontos tudnivalót megosztunk a növényről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik