Életmód

Szelíd őzgidákat és szerelmes hódpatkányokat cserkel a vértesszőlősi pillanatvadász

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós káprázatos felvételein meseszerű jelenetekben gyönyörködhetünk. A természetrajongó építőmérnök szívét rabul ejtette a természetfotózás.

A Tatai Fényes Tanösvény minden évszakban vonzza a természetbarátokat, a környékben lakók közül sokan járnak pihenni a buja zsombékosba. Amatőr és profi fotósok színpompás jégmadarak, játékos rágcsálók és csíkoshátú vadmalacok miatt érkeznek a mesebeli ösvényhez.

Jakabházy Miklós, vértesszőlősi hobbifotós is azok közé tartozik, akik rendszeresen meglesik élőhelyükön a vadállatokat. A deszkából ácsolt sétány csillogó víztócsái „üzennek” Miklósnak, a nyomokból a fotós kiolvassa, merre vackolhatott be egy-egy nutria család.

Jelenleg a természetfotózás az, amivel a legtöbb időt töltöm a munkámon és a családomon kívül. Ez az elfoglaltság visszavisz az általam annyira szeretett természetbe

– vallott Miklós a Sokszínű vidéknek.

Futás és fényképezés

Jakabházy Miklós egy mélyépítés tervezéssel foglalkozó mérnöki irodát vezet Tatabányán. Eredeti szakmája szerint erdőmérnök, de az egyetem elvégzése után úttervezőként kezdett dolgozni. Később munkája miatt az építőmérnöki diplomát is megszerezte.

A sűrű hétköznapokat Miklós többféle módon piheni, a testmozgás és a természetfotózás fontos szerepet tölt be az életében.

Galéria

Nehéz megmondani, mikor kezdtem a fényképezést. Először a terepfutásokra vittem magammal kompakt fényképezőgépet, mert azt tapasztaltam, hogy futva közel enged magához a vad. Sokáig így fotóztam, de elégedetlen voltam a képek minőségével, ezért négy éve megvásároltam az első komolyabb gépet

– mesélte a fotós, majd hozzátette, ezzel a felszereléssel már futni nem mert, így megmaradt számára a cserkelés.

A mérnök jelenleg egy Canon EOS R6 vázzal és egy EF 500 f/4 IS USM objektívvel készíti a természetfotók nagyobb részét. Persze Miklósnak egyéb fotók céljára több másik objektív is ott lapul a fotótáskájában.

Bepillant az állatok mindennapjaiba

A természet szeretete áthatja Miklós életét. Szülei szintén erdőmérnökök, így a fotós gyerekkora jó részét a természetben tölthette. Meglehet, a munkája nem köti a természethez, de a vadászat, majd a terepfutás, és persze később a természetfotózás is megmaradt számára.

A mérnök kedvenc helyeinek sorából kiemelkedik a „nagy szerelem”, Gemenc vadonja. A Duna hatalmas ártéri erdeje mellett legszívesebben a Tatai Fényes Tanösvény varázslatos világában vadászik ritkán látható jelenetekre.

Az erdőben érzem a leginkább otthon magam. Szeretem, amikor olyan intim pillanatok tanúja lehetek, amelyeket az állatok emberekkel nem osztanak meg. Ilyen például a szoptatás, a táplálkozás, a játék, és más, szociális együttlétek. Ilyenkor mintha egy színházi páholyból nézném az előadást.

A Tatai Fényes Tanösvényen, a hangulatos vízpart menedékében számos ritkán látható állat is otthonosan mozog. A vadonlakókat cserkeli szabadidejében fényképezőgéppel a kezében Miklós is, aki képes órákon át türelmesen várakozni egy-egy jól elkapott pillanatért.

A nutria (hódpatkány) őshazája Dél-Amerika, a távoli kontinensről érkezett Európába a nagy testű rágcsáló. A farmokról kiszökött hódpatkányok ugyancsak elterjedtek Európában, a természetbe „kiszabadulva” önfenntartó populációkat hoztak létre. A napokban Miklós egy páratlan fotósorozatot készített a tatai tanösvényen tanyázó nutria családról.

Galéria

Beszippantotta a természetfotózás

A vértesszőlősi pillanatvadász a műszaki tervezést is egyfajta kreatív alkotótevékenységnek éli meg. A mérnöknek az országot járva jó érzés látni azokat a közlekedési létesítményeket, amelyeket munkatársaival együtt tervezett. Ennek ellenére a természetfotózást nem cserélné el mással, az utóbbi években teljesen magával ragadta az új kedvtelés.

Talán túlzottan is „beszippantott” a természetfotózás. Folyamatosan tanulni szeretnék, eddig Dubniczky Attilától tanultam a legtöbbet. Sok minden érdekel, a természetfotók mellett izgalmas számomra a portréfotózás, úgy gondolom, ebben még sokat kell fejlődni. Két fotóklubba is járok, a társak szívesen segítenek a fortélyok elsajátításában

– sorolta a természetbarát.

Az állatfotós egyszer már a nagyközönségnek élőben is megmutatta alkotásait, a Bánhidai Fotóklubbal volt tavaly egy közös kiállítása.

Jelenleg saját tárlatát szervezi, így hamarosan akár személyesen is elbeszélgethetnek a természetkedvelők a tehetséges alkotóval. Akinek nincsen türelme kivárni a kiállítást, a hobbifotós oldalán gyönyörködhet a képekben.

A cikkben szereplő felvételeket Jakabházy Miklós készítette.

Kapcsolódó
Kihirdették a világ legjobb természetfotóit
Két magyar is van a díjazottak között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik