Életmód

40 éves kor felett is nagyon fontos a testmozgás

Az edzés nagyszerű módja a stressz és a frusztráció enyhítésének is.

Minél idősebbek leszünk, annál nehezebb fittnek és egészségesnek maradni. Ennek ellenére mindenképp érdemes törekedni az általános kondíció megfelelő szinten való tartására – írja a Fitblitz.

A testmozgás fontossága tízszeresére növekszik, ahogy idősödni kezdünk, s a testünk megváltozik; nem is beszélve arról, hogy egy bizonyos életkor elérésekor jobban lerakódik a zsír, csökken a csontsűrűség, és elkezdjük elveszíteni az izmainkat. A rendszeres testmozgás nem csak segít ellensúlyozni ezeket a változásokat, hanem sok egyéb előnnyel is jár.

Miért van szükség több csendre?
Nem vezet hosszú út a zajtól a stresszig.

A testmozgás csökkenti a betegségek kockázatát

Az öregedéssel egyre inkább hajlamosak leszünk olyan betegségekre, mint például a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Szerencsére vannak természetes módszerek az ilyen típusú problémák megelőzésére. Az egyik a testmozgás, ami csökkenti a vérnyomást, ezáltal pedig a szív terhelését. Csökkenti az artériában zsíros lerakódásokat képző rossz koleszterinszintet is, ami szintén hozzájárul a szívbetegséghez. Rendszeres sporttal csökkenthetjük a krónikus betegségek és sérülések kockázatát, sőt szellemi frissességünket is megőrizhetjük.

Fizikailag erősít

Függetlenül attól, hogy ki milyen sportot űz, az edzés erősíti a testet. A testmozgás javítja az immunrendszert és a szervezet is ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. Javul továbbá a csontok és a fontos izmok erőssége, ideértve a szívizmokat is, amelyek jobb vérkeringést eredményeznek.

Javítja a mentális egészséget

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a mentális egészség megmaradjon. A célkitűzések fontosak, a sikerélmény pedig az önbecsülésnek is jót tesz. Tény, hogy edzés közben dopamin szabadul fel, az egészséges dopaminmennyiség a szervezetben pedig nagymértékben ellensúlyozza a szorongást és a depressziót, és boldogabb élethez vezet.

Sok 40 év feletti ember ismerte el, hogy stresszes életet él, és sokan szoronganak is. Az edzés nagyszerű módja a stressz és a frusztráció enyhítésének.

Javítja a szerelmi életet is

A rendszeres edzés kellő lendületet és energiát ad, hogy az ember elvégezze a napi dolgait. A sport növeli a nemi vágyat, és javíthatja a szerelmi életet is, nem is beszélve arról, hogy a megnövekedett véráramlás a szexet is élvezetesebbé teheti mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél.

Memória javítása

Az edzés az agy oxigénszintjét növeli. Tanulmányok kimutatták, hogy aki rendszeresen edz, annak jobb a memóriája, mint annak, aki nem mozog. Az öregedéssel a memória csökken, a sport pedig egy nagyszerű aktív módszer arra, hogy ez a csökkenés lelassuljon.

Természetesen a testmozgás minden korban fontos, és minél korábban kezdünk el rendszeresen mozogni, annál jobban segít fizikailag fittnek, aktívnak maradni.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Mankóira támaszkodva járja páratlan El Caminoját a mozgássérült férfi
Horváth Gyula mozgássérült kerékpáros sportoló egyedül járja végig az Országos Kék Túra nagy körét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik