Életmód

Terepfutókat várnak a Pilisbe kínai bajuszt fotózni

Facebook/Pilisi Parkerdő
Facebook/Pilisi Parkerdő

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy  sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.– olvastuk a Kemma oldalán.

A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat, ennek pedig ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, és a Pilisi Parkerdő által gondozott területen mutatja be a nyári erdő titkos összefüggéseit. A kihívás augusztus 31-ig bármikor teljesíthető.

Kapcsolódó
Kincsként óvott őserdő a Bükk ölelésében
A lombkoronaszintet 200 éves, és 40-50 méter magas bükkfák uralják.

A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa.

Az útvonalat ide kattintva lehet letölteni!

Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, gyönyörű egykorú bükkösben haladva, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe. A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak.

A feladat a táv teljesítése mellett, hogy fényképet kell készíteni egy bükkfa „kínai bajuszáról” (ami egy fahiba, a benőtt, rejtett göcsöknek egy sajátos megjelenési formája a fa palástján). Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

Kapcsolódó
Új erdőrezervátumot alapított a Pilisi Parkerdő
Ezek védett erdőrészek, amelyek érintetlen magterületből és a körülöttük elterülő védőzónából állnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik