Életmód

15 hobbi, ami növeli az intelligenciaszintünket

Pixabay/ Ben Scherjon
Pixabay/ Ben Scherjon
Ezek a népszerű tevékenységek növelhetik agyunk erejét.

Új kutatások szerint a kertészkedés, a kötés és az olvasás olyan hobbik közé tartozik, amelyek növelhetik intelligenciánkat.

Kapcsolódó
Domján László: „Az emberi elme képes a gyógyításra”
A név és az arc egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt évtizedekben valamikor elvégezték az agykontroll tanfolyamot.

A DIYS munkatársai még tavaly több, mint 4000 önkéntest kértek fel egy IQ tesztre, majd a tesztek összegzésénél kiderült, hogy mely tevékenységek, hobbik  javíthatják az értelmi intelligenciánkat.

A kísérlet 6 hónapja alatt jól látható volt, hogy egyes tevékenységek, például egy új eszközön való művelet megtanulása vagy a kötés közel 10% -kal növelte az IQ-t.

A legtöbb ember IQ értéke 85 és 115 közé esik, és azoknak, akiknek 130 feletti ez az érték, az már átlagon felülinek számít.

Hogyan növelhetik egyes tevékenységek az intelligenciát?

Amikor zenét játszunk, az agyunk bizonyos részei stimulálódnak a kezünk használatára, a kotta memorizálására valamint a zene hallgatására is. Mivel a zenészek ezeket mind egyszerre végzik, az elemző képességek, a kreativitás, az emlékezet és a motoros képességek mind aktiválódnak. A Zürichi Egyetem kutatása szerint a hangszeren való játék megnövelheti az IQ-t még a 65 éves vagy annál idősebb embereknél is.

Kapcsolódó
Rossz hatással lehet az emberi agyra a magány
Egyes szakértők szerint az elszigeteltség ugyanolyan káros lehet, mint napi 15 cigaretta elszívása.

A San Francisco State University tanulmánya azt is megállapította, hogy azok, akiknek kreatív hobbijuk volt, többek között a kötés, a kertészkedés és a fotózás, jobban teljesítettek a munkahelyen.

A tanulmány szerint a kötés 71 százalékkal növelte koncentrációs szintet, míg a testedzőknél a memória javulásáról számoltak be.

Az elmúlt hónapok sokunkat fizikailag, lelkileg és érzelmileg is kihívás elé állított, ezért az új hobbik kialakulása nem meglepő. Az új tevékenységek kiváló módja a mentális egészségünk megsegítésének, különösen, ha hosszú ideig otthon kényszerülünk maradni

– mondta Stefan Gheorghe a DIYS.com-tól.

Amint a tanulmány is bizonyítja, a művészet és a kézművesség vagy az egyéb újdonságokban gazdag tevékenység az újszerűség mellett javíthatja a kognitív képességeket és jó hatással van a hangulatunkra is. Anélkül, hogy észrevennénk, ezek a tevékenységek javítják érzelmi jólétünket és okosabbá is tesznek minket.

A listán szereplő egyéb hobbik közé tartozik a meditáció, az írás, a blogolás, az új receptek kipróbálása és a varrás is.

Ha még nem gondolkodtunk azon, hogy mivel növelhetnénk az IQ szintünket, akkor most felsorolunk néhány kipróbálandó területet.

 1. Új eszközök kezelésének megtanulása (9,71% IQ növekedés)
 2. Kötés (9,68%)
 3. Testmozgás (7,37%)
 4. Olvasás (7,07%)
 5. Meditáció, napi 20 perc (6,38%)
 6. Új nyelv tanulása (5,88%)
 7. Kertészet (5,10%)
 8. Csatlakozás online videojáték-csoporthoz (4,81%)
 9. Videók készítése és szerkesztése (4,26%)
 10. Minden héten új receptek kipróbálása (4,17%)
 11. Blogolás (4,12%)
 12. Színezés, festés (3,96%)
 13. Napi naplóírás (3,26%)
 14. Új társasjáték (2.00%)
 15. Varrás (1,03%)
Kapcsolódó
Ha beszélsz háziállataidhoz, az az intelligencia jele
Egy legfrissebb kutatás ezt bizonyítja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik