Mozaik

Szirmot bontott a kikeleti hóvirág Gemencen

Wikipedia
Wikipedia
A barna avarban virít.

Gemencen már nyílik Magyarország egyetlen őshonos hóvirága -írta a Duna-Dráva Nemzeti Park. A hófehér szirmú növény a legnagyobb területtel rendelkező hóvirágfaj hazánkban.

Ki tudja, mit hozhat még idén a tavaszias tél. Ezen a télen mutatóba a hegyekben itt-ott esett némi hó, de Magyarország tájain gyakrabban meleg széllel eső érkezett. A hőmérő országszerte pluszokat mutat, elmaradt eddig a hóemberes téli idő. Erre “rímel” a gemenci hóvirág tündöklése is.

Facebook / Duna-Dráva Nemzeti Park

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) Magyarország egyetlen őshonos hóvirága a barna avar szőnyegben bontott szirmot február első napjaiban.

A hazánkban közkedvelt virág hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi, a nyirkos erdők, ligetek, cserjések tápanyagban gazdag, humuszos vályogtalajok lakója. Őshonos hóvirágunk szereti a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket. Az első fehér virágok rendszerint február végén, márciusban nyílnak, ezzel a legkorábban virágzó növényeink közé tartozik.

A természetben vadon előforduló hóvirág 2005 óta védett Magyarországon, egyetlen szál természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Előbújt és a tavaszt várja a téltemető
Sarród községben, a Kócsagvár melletti erdőben fotózta le a vadvirágot a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik