Virágzó vidékünk

Szemkápráztató virágszőnyeget fotóztak a Vértesben

Facebook / Maimalac - jakabházy Miklós fotói
Facebook / Maimalac - jakabházy Miklós fotói
Könnyű tavaszi sétára csábít az elbűvölő tanösvény.

Elkezdődött a medvehagyma virágzás – írta bejegyzésében Jakabházy Miklós természetfotós.

A vértesszőlősi pillanatvadászról korábban már több alkalommal írtunk oldalunkon, a napokban Tatabánya határában lőtt páratlan felvételeket a természetbarát. Közel két hónapja már elkezdődött a medvehagyma gyűjtési szezon, de a szerényen meghúzódó tövek virágzására még hetekig várni kellett.

Facebook / Maimalac – Jakabházy Miklós fotói

A Tatabánya mellett található 1,5 kilométer hosszúságú Medvehagyma tanösvényen ezrével nyílnak a gyönyörű virágok, hófehér szőnyeget varázsolva az erdőbe.

A fotós szerint néhány nap múlva még szebb lesz a virágszőnyeg, hiszen sok medvehagyma még csak most bimbózik. Jakabházy Miklós ismét kitett magáért, meseszép fotósorozatot készített a vértesi virágzásról.

A 8 állomásból álló Medvehagyma tanösvény Tatabánya határában, Síkvölgyön található. Az ingyenesen, egész évben látogatható sétaút a reform konyha híveihez szól, népszerűsítve a fogyasztásra alkalmas erdei növényeket. A tanösvény mentén elhelyezett táblákról a növények gyűjtői a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit ismerhetik meg.

A medvehagyma hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.  A számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban illata segíthet az azonosításban.

A cikkben szereplő fotókat Jakabházy Miklós készítette.

Kapcsolódó
Szelíd őzgidákat és szerelmes hódpatkányokat cserkel a vértesszőlősi pillanatvadász
Jakabházy Miklós a Tatai Fényes Tanösvény természetfotósa.
Olvasói sztorik