Kertünk-Portánk

Megérkeztek a természetbe a tavasz első gyógynövényei

wikimedia commons
wikimedia commons
Végtelen hosszú a sora a hasznos növényeknek, ismerjünk meg most hét tavaszit.

A gyógynövényeket sokan ismerjük és szeretjük, helyet kapnak a legtöbb háztartásban is. Köhögésre, alvásproblémákra, felfázásra, ízületi gondokra és még sok egyéb panaszra használjuk őket. A kamilla, csalán, lándzsás útifű, homoktövis, citromfű az ismertebbek közül való, de végtelen hosszú a sora a hasznos növényeknek.

Kapcsolódó
Tavaszi tisztítókúra: ezeket a gyógynövényeket ajánlja a bükki füvesember
Szabó Gyuri bácsi szerint amikor tisztítókúrát tartunk, semmi mást nem csinálunk, mint a természetet utánozzuk.

Most a gyorgytea.hu oldalnak köszönhetően megismerkedhetünk az első hét tavaszi gyógynövénnyel

Illatos ibolya

wikimedia commons

Nem csak a tavasz egyik legelső hírnöke, de a népi gyógyászatban is régóta használt gyógynövény. A virágjából készült teát köhögéscsillapító és gyulladásgátló hatása okán elsősorban meghűléses panaszok esetén javasolták. Kevesebben tudják, hogy a virág mellett az ibolya gyökerének is gyógyhatása van: hurutoldó készítmények alapanyagául használhatjuk. Ízében is visszaköszönő, jellegzetes illatának köszönhetően édességek, de akár húsos ételek különleges fűszereként is ismert!

Tyúkhúr

Az üdébb, tápanyagban dúsabb talajokat kedvelő tyúkhúrból akár az új év első zöldsalátáját is elkészíthetjük! A kicsi levelű, de gazdagon elágazó növénykét gyakran már a hó alól is szedhetjük, kiváló vitaminforrás a hosszú téli hónapok után! A népi gyógyászatban leginkább emésztési zavarok kezelésére alkalmazták, az újabb korokban a koleszterinproblémákra javasolt teakeverékek összetevőjeként is találkozhatunk vele. Konyhai felhasználása rendkívül változatos: leggyakrabban salátaként fogyasztják, de leves, sőt különféle vegetáriánus desszertek is készíthetők belőle.

Nagy csalán

A csalán friss hajtásait a tavaszi tisztítókúrák egyik legjobb alapanyagaként hasznosíthatjuk. A vese működését serkentő gyógynövényt külsőleg reumatikus panaszok, ízületi problémák kezelésére is alkalmazható. A csalánt szintén használhatjuk a konyhában is: rendkívül ízes leves, de akár főzelék is készíthető belőle!

Gyermekláncfű

wikimedia commons

Alighogy zöldelleni kezdenek a különböző fűfélék, hajtásaik között máris előbújnak a gyermekláncfű, ismertebb nevén a pitypang tőlevelei is. Az aranysárga virágú növény levelei vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, ezért salátákban akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Virágja keserűanyagokban gazdag, aminek köszönhetően belőle emésztést javító teát is készíthetünk. Gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.

Lucfenyő

A lágyszárú növények mellett lassanként a fás szárú cserjék és fák is virágzásnak, hajtásnak indulnak. Érdemes figyelni a lucfenyőre, melynek friss hajtásvégeit teaalapanyagként, de akár mézbe áztatva is eltehetjük, hogy köhögéses, megfázásos időszakban ismét hasznunkra válhasson.

Galagonya

wikimedia commons

A galagonya virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és rendkívül hatékony gyógynövénye. Teáját akár naponta fogyaszthatjuk, terméséből pedig később – igaz, nagy munkával, de mégis – kiváló lekvárt, szörpöt is készíthetünk.

Bodza

Lassanként majd az igen széles körben kedvelt bodza is virágozni kezd. Virágzatának teáját annak izzasztó, enyhe lázcsillapító és fertőtlenítő hatása okán évszázadok óta alkalmazzák meghűléses betegségek kezelésére. A friss hajtásokról óvatosan lefejtett kéreg főzete erőteljes hashajtó hatással bír, a népi gyógyászatban fogyasztását ezért székrekedés esetén javasolták. Virágjából és terméséből jóízű szörpöt is készíthetünk, amelyet – megfelelő tárolás esetén – akár még a nyári hónapokban is örömmel fogyaszthatunk!

Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Olvasói sztorik