Virágzó vidékünk

Balaton-felvidéki barangolás a medvehagyma birodalmában

Somogyi László
Somogyi László
Különleges felvételeken mutatjuk be élőhelyüket, kinézetüket, és minden fontos tudnivalót megosztunk a növényről.

A tavasz eljövetelét hirdetik csengő énekükkel a madarak, az avarból előbújó színes vadvirágok, a szorgalmasan nektárt gyűjtögető rovarok és a természet ösvényeit átjáró utánozhatatlan illatok, amiket csak ilyenkor érezhetünk. Az üde erdők rengetegét is különleges aromák járják át, ahol a bogláros szellőrózsák társaságában a medvehagymák köszöntik a kikeletet.

Somogyi László

Somogyi László, akinek az élményeit és gyönyörű fotóit már több alkalommal bemutattuk portálunkon, a Balaton-felvidéken található medvehagymák birodalmába látogatott. Ezen a területen február vége felé kezdenek előbújni az üde zöld levelek, amik a tavaszt közeledtét hirdetik.

A Balaton környékén sok helyen nő medvehagyma. Tapolca környéki erdőkben, Uzsa és Várvölgy erdeiben, a Keszthelyi hegységben, Monostorapáti és Kapolcs környékén, és parkokban, mint például a szigligeti patakparti sétány mellett, és meg még sorolhatnám. Igazi kora tavaszi növény, gazdag vitaminokban és magas a bioflavonoid tartalma

– mutatta be László a Sokszínű vidék megkeresésére, hogy hol találhatóak ezen növény állományai.

Somogyi László

A medvehagymák leveleit – amik összefüggő szőnyeget alkotnak -, a magasból is jól lehet látni, mint üde zöld szigetek, úgy bújnak meg az ébredező erdő rengetege között.

A Balaton-Felvidéken általában február vége felé kezdenek előbújni a medvehagymák, és március végéig szedhetőek.

Nálunk családi szórakozás és kirándulás a medvehagyma szedése. Kullancsriasztóval alaposan befújva járjuk az erdőket, és csak annyit szedünk amennyire szükségünk van.  Számomra ez az egészséges növény, a kikelet szimbóluma

– osztotta meg, hogy milyen élményeket rejt a medvehagyma gyűjtése.

Ezekről az élményekről pedig László fotókat is készített. A felvételek pedig éppen olyan különlegesek, mint maga növény.

Somogyi László

A medvehagyma nevének az eredete 

Botanikai neve Allium ursinum, a latin ursus, azaz a medve szóból származik. A medvehagyma elnevezése a barna medve szokásából ered. A népi hagyomány szerint, amikor a medve a hosszú tél után kibújt a barlangjából, a medvehagymát pillantotta meg legelőször, és azonnal lakmározásba is fogott, hogy alaposan kitisztítsa és erővel töltse fel a szervezetét.

Népies nevei

A medvehagymát, mint sok más növényt különleges neveken is illetnek, ismernek. Ilyen többek között a  poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma, selyemi hagyma vagy éppen a vadfokhagyma.

Somogyi László

A medvehagyma jellemzői

A medvehagyma egyszikű hagymás, évelő, lágyszárú növény, amely körülbelül 20-50 centiméter magasra nő meg.

Az első levelei tél végén bújnak elő, áprilisra pedig már összefüggő, üde zöld szőnyeget alkotnak. Virágai április végén, május elején nyílnak, ekkorra a levelek elveszítik intenzív zamatukat. De nem csak a levele, a hagymája és virága is ehető.

Élőhelye 

A növény nedves lombhullató erdőkben, völgyekben és patakok mentén növekszik. Egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a párában dús levegő, a szerves anyagban és nedvességben gazdag talaj.

Ha a növény kedvező feltételeket talál, akkor élőhelyét gazdagon benépesíti, gyönyörű, élénk zöld levelei összefüggő szőnyeggel fedi be a talajt. Ezeket az erdőségeket pedig a tavasz üde zöld szigeteivé varázsolják.

Somogyi László

Fontos tudni!

Ha gyűjteni szeretnénk a medvehagyma levelét nem árt az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal. Azonban a gyöngyvirág levele erősen mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A gyöngyvirág levelei húsosabbak, szélesebbek, fonákán, pedig három jól látható hangsúlyos ér helyezkedik el. A külső jegyek mellett a legbiztosabb módszer, ha kicsit megdörzsöljük a leveleket, mely utána a medvehagyma fokhagymás illatot áraszt, ez egyébként fő hatóanyagának, a kéntartalmú alliinnak köszönhető. A gyöngyvirág leveleinek megdörzsölés után nincs illata.

A medvehagyma könnyen összetéveszthető még az őszi kikericcsel is. Azt azonban fontos tudni, hogy a kikerics élőhelye eltér a medvehagyma élőhelyétől, ugyanis füves réteken, mezőkön találkozhatunk vele.

Somogyi László

Természetvédelmi helyzete 

A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben.

Gyűjtésnél fontos betartani, hogy a két leveléből csak az egyiket szedjük le és ne tépjük ki gyökerestől a földből. Ezzel a növényt segíteni tudjuk, hogy tovább tudjon élni, lélegezni, táplálkozni és a táplálékot el tudja raktározni a talajban megbújó hagymájába, amiből a következő esztendőben újra ki tud hajtani a medvehagyma. Ezzel nagyban segíteni tudjuk, hogy a most meglévő állományok még hosszú éveken át megmaradjanak.

Gyűjtése

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és, ha lehet frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül.

Somogyi László

Igazi kincs a szervezet számára

A medvehagyma hatóanyagai közel megegyezőek a fokhagymáéval, amelyek a kéntartalmú vegyületek és ezek módosulatai. A medvehagymában megtalálható A, B1, B2, C és E, F vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma.

A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A medvehagyma számos figyelemre méltó jótékony hatással bír, többek között alkalmazható magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és krónikus betegségek kezelésére. Egy igazi táplálkozási bomba a test számára.

Ideális a test tavaszi tisztításához, mivel tisztítja a beleket, a gyomort, a vért, a vesét, erősíti az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és a koleszterint.

Somogyi László

Kulináris felhasználása Kellemes és jellegzetes íze miatt kedvelt fűszer és alapanyag a gasztronómiában. Felhasználása meglehetősen széleskörű.

  • Leveleit használhatjuk salátának, fűszernek, főzelékként, levesben, vagy bazsalikom helyett pesto alapanyagaként.
  • A virágok kis mennyiségben dekoratív és nagyon ízletes kiegészítői a salátáknak.
  • A hagymák is ehetők és nagyon finomak.
  • A medvehagymával remek reggelit is készíthetünk. Gazdagíthatjuk vele az omlettet vagy éppen a melegszendvicset.
  • A friss növény merész, hagymás íze vonzóvá és különlegessé teszi a leveseket vagy éppen a párolt zöldségeket.
  • Íze remekül illik a sós süteményekhez is. Pogácsát, sajtos stanglit is gazdagíthatunk az apróra vágott leveleivel, amik különleges zamatot kölcsönöznek ezeknek a harapnivalóknak.

Az alábbi galériában megtekinthetjük Somogyi László különleges felvételeit, amiket a medvehagymák birodalmában készített.

Galéria

A videófelvételnek köszönhetően pedig a magasból pásztázhatjuk végig a medvehagymák üde zöld szőnyegét.

A cikkben szereplő fotókat és a videófelvételt Somogyi László készítette.

Kapcsolódó
Szivárványszínben pompázó "álnapok" ragyogtak az égen a Balaton-felvidéken
Páratlanul szép légköri jelenséget örökített meg a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik