Virágzó vidékünk

Virágba borultak a mandulafák a Balaton csodaútján

Kerekes Norbert
Kerekes Norbert
Balatongyöröknél illatfelhőben úsznak a virágzó mandulafák.

Az idei évben korán beköszöntött a kellemes idő a tél utolsó hónapjába meghozta a tavaszt. A napsugarak ideje előtt csalogatják elő a vadvirágokat, az ország több részén már kikeleti pompájában tündököl a természet.

Nem kivétel ez alól Balatongyörök sem, ahol a mandulafák sorra bontogatják rózsaszín virágaikat.

Horváth Beatrix

A mandulafák virágzása a Balaton-felvidék tavaszi csodája, ami nem csak az arra járók szemét vonzza, hanem a szorgos beporzókat is. Kellemes édes illat lengi körbe a fákat, amik mágnesként vonzzák magukhoz a méheket, a dongókat és az áttelelő lepkéket.

Horváth Beatrix

A mandulafa nagyon különleges. Nemcsak csodás színben tündöklő virága miatt szeretik sokan, hanem mert korai virágzásával elhozza a kikelet hírét. A gyümölcsfák közül elsőként virágzik, az enyhe levegő és a napsugarak simítása általában március első felében már előcsalja a virágokat a duzzadó rügyek rejtekéből. Idén azonban olyanra van példa, mint ritkán, hiszen február végére a fák teljes szépségükben pompáznak.

Horváth Beatrix

A mandulafa a reményt szimbolizálja, reménykedünk egy új kezdetben, a kikelet eljövetelében. Az ókori kínai kultúrában a mandulavirágok a boldogságot és az élet örömét jelképezték.  A virágok rózsaszín vagy fehér színűek lehetnek, amik rendkívül kellemes illatúak.

Kerekes Norbert

A cikkben látható felvételeket Horváth Beatrix és Kerekes Norbert készítette. Gyönyörű fotóiknak hála, az alábbi galériában meg lehet csodálni a balatongyöröki mandulafák szépségét.

Galéria
Horváth Beatrix

 

Kapcsolódó
Engedély nélkül vágtak ki egy virágzó mandulafasort Paloznakon
Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás és illegális fakivágás miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik