Virágzó vidékünk

A természet alkotott korcsolyapályát a Balatonnál

Somogyi László
Somogyi László
Balaton jegén tilos és életveszélyes tartózkodni, azonban Hegymagas, Nemesgulács, és Badacsonytördemic háromszögben lévő alacsony fekvésű réten a befagyott belvíz alkalmas a csúszkálásra.

Mint ahogy arról portálunkon beszámoltunk életveszélyes és tilos a Balaton jegén tartózkodni, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra.

Azonban a természet újra alkotott, hiszen a Balatonnál is, akárcsak az ország több részén, belvizek őrzik az elmúlt időszakban aláhullott kiadós csapék és az olvadás nyomait. A hazánkat átjáró fagyos időjárásban ezek a sekély belvizek pár nap leforgása alatt teljesen befagytak, alkalmat és lehetőséget adva a korcsolyázás és a csúszkálás szermeseinek.

Somogyi László

Somogyi Lászlónak, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetőjének már több alkalommal bemutattuk izgalmas megfigyeléseit és gyönyörű fotóit portálunkon. A mindenkit bűvöletbe ejtő jégvarázst László másként élte át.

A 2023. év csapadékos időjárásának köszönhetően rengeteg kisebb nagyobb belvíz alakult ki a Tapolca medencében. A Hegymagas, Nemesgulács, és Badacsonytördemic háromszögben lévő alacsony fekvésű réten alakult ki a környék legnagyobb belvize még a múlt év szeptemberben. A késő őszi és kora téli csapadék következtében több mint 100 hektár területűre nőtt. Az elmúlt hét hideg időjárásának köszönhetően pedig kellő vastagságúra fagyott hogy korcsolyázni lehessen rajta. A Balatonon a szél összetörte a friss jeget, a belvíz kisebb és szélvédettebb felülette viszont megmaradt és egy jókora korcsolyapálya keletkezett

részletezte László a Balatonnál uralkodó jelenlegi helyzetet a Sokszínű vidék megkeresésére.

Somogyi László

Pénteken egyedül volt a jégen, ma viszont a családját is elvitte korcsolyázni. A gyerekei nagyon élvezték, és ma már többen is eljöttek, hogy kihasználják a téli időjárás adta kikapcsolódást. László elmondása szerint kislánya itt tanult meg korcsolyázni. A korcsolyázás mellett gyönyörű fotók is készültek, melyeken a téli táj szépsége és a korizás élménye az alábbi galériában megtekinthető.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat és a videófelvételt Somogyi László készítette.

Kapcsolódó
Bámulatos légköri jelenséget fotóztak a Balaton-felvidéken
Páratlanul szép légköri jelenséget örökített meg a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik