Virágzó vidékünk

Mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki a Balaton jegére lép

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Életveszélyes és tilos a Balaton jegén tartózkodni.

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra – közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n.

A következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen vastagodjon, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 Celsius-foknál hidegebb a Balaton mellett.

Az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. 

Várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet.

Ha valaki a jeges vízbe esett, fontos, hogy nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, fokozatosan kell felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, de előzőleg meg kell szabadítani őt jeges ruháitól. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A szabad vizek jegén tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

A jégen tartózkodás szabályait a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat: 6500-tól 65 000 (ismételt elkövetés esetén 90 000) forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 000 forintig szabhat ki pénzbírságot.

Ha bárki jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlel (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítse a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjen segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón – kéri a rendőrség.

Kapcsolódó
A téli Balaton titkait fotózza a budapesti történész
Emberek nélkül egészen más arcát mutatja a Balaton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik