Virágzó vidékünk

Negyven év után tértek vissza a szürkemarhák a Mura árterébe

balaton-felvidéki nemzeti park
balaton-felvidéki nemzeti park

Történelmi pillanatokat élhettek át 2024. május 7-én a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Balaton-Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai. Közel negyven év után legelő állatokat hajthattak ki az ártérbe.

A Mura folyó árterében folytatott sok évszázados hagyományos gyepgazdálkodás a nyolcvanas évek végére gyakorlatilag megszűnt. Az egykori kaszálókat, legelőket részben szántóként hasznosították, más részük felhagyva elbokrosodott, beerdősült vagy ellepte a nád és az inváziós növényfajok – írta közleményében a nemzeti park.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság KEHOP pályázati forrás felhasználásával területet vásárolt, majd gazdálkodási központot hozott létre Letenyén, az ártér közvetlen szomszédságában.

A gazdálkodási központ teljeskörű felszerelése 2023 második felében fejeződött be. Ekkor magyar szürke szarvasmarhákkal népesítették be a telepet. Időközben a korábban LIFE forrásból (LIFE IP GRASSLAND-HU) megvásárolt és visszagyepesített szántóterületeken, illetve elgyomosodott, ma már legeltetésre alkalmatlan egykori gyepterületeken folyamatos gépi kezelést végeztek a legeltetés megkezdésének biztosításához.

2024. május 7-én a 33 induló egyedből álló gulyát kihajtottuk a gazdálkodási központtól mintegy 800 méterre fekvő felújított gyepterületre. Az egykori felhagyott, elbokrosodott szántóterületen 3 év kezeléssel értük el a jelenlegi, legeltetésre alkalmas gyepállapotot

– írták.

Az őshonos marhák örömmel vették birtokba a 13 hektáros magasfüvű, dús legelőt, melyhez további 6 hektár, kezelésre váró területet kerítettek hozzá. A gulyát még idén áthajtják egy szintén természetvédelmi kezelést igénylő, mintegy 20 hektáros egykori gyepterületre. Az állatlétszámot a területek tisztításával párhuzamosan növekvő fűhozamot követve igyekeznek növelni.

A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt alapvető célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése. Ezt a célt tekintve, a Mura menti projektterületeinken a legeltetés újraindításával komoly mérföldkövet értek el.

Kapcsolódó
Bámulatos arcát mutatta a puszta a hortobágyi kihajtáson
Elhagyták a jószágok téli pihenőhelyeiket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik