Virágzó vidékünk

70 éves a Tiszalöki vízlépcső

Facebook / kötivizig
Facebook / kötivizig
Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő vízlépcső építésében mintegy 1500 hadifogoly is részt vett.

Számos funkciót ellát az ötvenes években épült műtárgy – írta a KÖTIVIZIG.

Kerek jubileumot ünnepelnek a Tisza-tónál, a Tiszalöki vízlépcső immár hetven éve szolgálja az embereket.

Az öntözőrendszerek építését 1940-ben kezdték meg Tiszalökön, a duzzasztóművet 1954 tavaszán, a hajózsilipet pedig 1958-ban adták át, míg a vízerőtelepet 1959-ben helyezték a villamosenergia-termelés szolgálatába.

A Tiszalöki vízlépcső a felette lévő folyószakasz mederduzzasztásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a Keleti- és Nyugati-főcsatornákon keresztül öntözővíz jusson a Körös-völgybe. Korábban, egészen 1973-ig, a Kiskörei vízlépcső elkészültéig csak a tiszalöki átvezetéssel lehetett az alföldi vízigényeket kielégíteni.

Illusztráció / Facebook / kötvizig

A duzzasztás emellett állandó hajóutat biztosított a Tiszán és a Bodrogon, valamint a vízerőműben évi 54 GWh villamos energia termelését is lehetővé tette.

A duzzasztómű az elmúlt 70 év során az eredeti funkciók mellett újabb és újabb társadalmi, gazdasági igényeket is kiszolgált. A debrenceinek ivóvízellátása mellett feladat volt a vízminőségi kárelhárítás, a kívánatos ökológiai állapot folyamatos fenntartása a Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzetben, valamint a nemzetközi hajóút biztosítása Tokajig.

Kapcsolódó
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon
A hazánk második legnagyobb tavát érintő új fejlesztés célja, hogy a kerékpározás területén maximális élményt nyújtson minden korosztálynak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik