Virágzó vidékünk

Már költenek a füsti fecskék a sóstói juhhodályokban

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Első fiókáik várhatóan június első felében már ki is repülnek.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén évtizedek óta költenek füsti fecskék. Idén 28 pár rakott fészket a juhhodályokban és a különböző gazdasági épületekben, írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A KMNPI Sóstói Állattartótelepén is jó dolguk van a fecskéknek, bőséges táplálék áll rendelkezésünkre. Első fiókáik várhatóan június első felében már ki is repülnek

– részletezte a nemzeti park az örvendetes hírt.

Sajnos az elmúlt húsz évben Európa-szerte, így Magyarországon is csökkent a füsti fecskék állománya.

Miskolczi Tímea Panny

Nagyon régen a fecskék nem épületeken költöttek, hanem sziklákon, vagy barlangokban. Innen telepedtek át lassacskán az emberi környezetbe, s napjainkban már gyakorlatilag 100 %-ban épületeken költenek.

Fő bázisukat ma már az állattartótelepek jelentik, mivel csak ott találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, azaz repülő rovarokat, elsősorban legyeket.  

A fecskék szempontjából is nagyon fontos tehát, hogy ezek az állattartótelepek fennmaradjanak. A legelő jószágok felzavarják a rovarokat a fűből, a fecskék pedig felkapkodják őket.

A füsti fecske hosszútávú vonuló. A magyarországi állomány többnyire Közép-Afrikában telel, de gyűrűzési adatokból tudjuk, hogy Dél-Afrikáig is eljutnak.

A fészket a hím és a tojó közösen építi. Május elején a tojók már tojásokon ülnek, s ha megfelelő az időjárás, akkor egy évben kétszer is költenek. Fészküket az épület oldalához tapasztják, előszeretettel költenek az eresz alatt, vagy az istállókban, juhhodályokban.

A füsti fecske természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Lélekemelő videón a fészküket elhagyó fecskefiókák
A Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontban az idei költési szezonban több mint 150 egyed látta meg a napvilágot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik