Virágzó vidékünk

Műfészkekkel várják a fecskéket a gyulai vasútállomáson

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A műfecskefészek olyan mint a szerkezetkész társasházi lakás, amelyet majd a lakó, azaz a fecskepár fejez be igényeinek megfelelően.

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére – írta a békési város polgármestere Facebook-bejegyzésében.

A gyulai vasútállomás tervezett felújításának megkezdését az orosz-ukrán háború miatt elhalasztották, a beruházást felfüggesztette a MÁV. Idén biztos, hogy nem kezdődik meg a rekonstrukció, ezért visszatérhetnek a fecskék. A MÁV március 31-ig kialakítja a fecskék fészkeléséhez szükséges feltételeket.

Korábban már Görgényi Ernő polgármester kezdeményezte a MÁV-nál a fecskék fészkelését akadályozó deszkák eltávolítását az állomás épületéről. A vasúttársaság bevonta szakértőként Tokody Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát is. Miután megvizsgálták az állomás épületeit, a szakértő kijelölte, hova kell kihelyezni a műfecskefészkeket.

A MÁV munkatársai deszkák felhelyezésével akadályozták a fecskék fészkelését a főépületen, ezért a szomszédos építményeken műfecskefészkeket helyeztek el. A rossz helyre felerősített műfecskefészkekbe akkor nem költöztek be a madarak.

Illusztráció / Pixabay

Most a főépületre kerülnek fel a műfészkek, így várhatóan tavasszal ismét elfoglalják azokat a visszatérő fecskepárok. Amennyiben lesz pénz az állomás tervezett felújítására, akkor a munkálatokat a fészkelési időszakon kívül fogják megkezdeni az illetékesek.

Kapcsolódó
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV a Dunakanyarban
A Zöld Dunakanyar Program keretében 80 fecskebölcsőt kapott a MÁV a Zöld Dunakanyar Alapítványtól, a műfészkek csaknem a felét már fel is szerelték négy megállóban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik