Virágzó vidékünk

Ausztria legnagyobb vidéki kastélya karnyújtásnyira van a határtól

Morvai Linda
Morvai Linda
Ha az osztrák kastélyokról beszélünk, akkor legtöbbünknek a Schönbrunni Kastély jut eszünkbe. Pedig hasonlóan imponzáns kastély és park látogatható a határhoz közelebb is, Budapesttől nagyjából 230 kilométerre.

A Schloss Hof a Weinviertel borvidék egy csücskében a Duna és Morva folyók szögletében, Pozsonytól alig néhány kilométerre található, ez Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, mely teljes pompájában várja a látogatókat. A csodálatos teraszos barokk kerttel és egy 70 hektáros, hangulatos vidéki birtokkal rendelkező kastély területe vonzó kirándulóhely, amely a történelmi múlt bemutatását a gyönyörű zöldövezetben való időtöltés lehetőségével ötvözi.

Morvai Linda

Vadászkastélyból a Vörös Hadsereg épülete

A birtokot 1725-ben vásárolta Savoyai Jenő herceg es a kor leghíresebb udvari építésze, Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján egy vadászkastélyt építtetett magának. Az épület körül egy egyedülálló kertet alakítottak ki, északi részén pedig egy majorságot hoztak létre, melynek fő célja a birtok gazdasági ellátása volt.

A herceg halála után az örökösöktől 1755-ben vásárolta meg a birtokot a Habsburg császári család, Mária Terézia és férje, Lotaringiai Ferenc István kedvelt tartózkodási helyszíne volt. Az épület a mai formáját az 1770-es átépítéskor nyerte el, késő barokk, klasszicista stílusban.

Az uralkodónő es fia II. József császár után a Habsburgok elvesztik érdeklődésüket a kastély iránt, majd Ferenc József 1898-ban katonai lovasiskolát költöztetett az épületbe. A Monarchia felbomlása után a birtok állami tulajdonba került, és továbbra is katonai igazgatás alatt maradt. Az Anschluss után a német Wehrmacht, majd 1945-ben a szovjet Vörös Hadsereg katonái költöztek be az ingatlanokba, majd a szovjetek távozása után a birtok pusztulni kezdett.

Az átfogó felújítási munkálatok csak 2001-ben kezdődtek el.

A kastélyról és a kertről a fotógaléria megnyitható a képre kattintva

Galéria
Morvai Linda

Kastély és a birtok

A kastély termei eredeti berendezésükkel bepillantást engednek a 18. század mindennapjaiba.

A császári lakosztályok és a diszterem mellett láthatjuk azt a barokk kápolnát is, ahol Mária Terézia császárné kedvenc gyermeke, Mimi házasodott. „Bella gerant alii, tu felix Austria nube – Háborúk másoknak bére, te boldog Ausztria, házasodj”. Ez a híres mondás jellemzi a Habsburgok házasságpolitikáját. A házasságok az uralkodóházaknál nem csak két személy egyesülése volt, hanem két dinasztiáé. A házassági kort elért gyermekek általában a politika bábjaivá váltak és csekély beleszólási lehetőségük volt a párválasztásba – kivételek azonban szintén akadtak.

A kastély termei minden évben különleges kiállításnak adnak helyet. 2024-ben a Császári esküvők kiállítás tekinthető meg november 3-ig. A tárlat az esküvők különböző aspektusait mutatja be, az udvarlástól egészen az özvegységig, megtekinthető már magyar vezetéssel is.

Az épület mellett lenyűgöző látványt nyújt a szobrokkal, szökőkutakkal, fasorokkal, tízezernyi virággal díszített franciakert. A majorság gazdag állatvilága, élményösvényei, kalandjátszóterei, állatsimogatója a ritka fehér szamarakkal és négyszarvú kecskékkel a gyerekeket varázsolja el.

A „kistestvér”

A Schloss Hoftól három kilométerre található – és ugyanazzal a belépőjeggyel látogatható – a  Niederweiden vadászkastély is, amely egy romantikus francia villa báját sugározza és az időszaki kiállítás másik része található benne „Egy ok az ünneplésre” címmel.

A Niederweideni kis vadászkastélyt 1685-ben Ernst Rüdiger von Starhemberg gróf építtette Johann Bernhard Fischer von Erlach építész tervei alapján. Ezt vásárolta meg 1726-ban Savoyai Jenő herceg és egyesítette Schloss Hof birtokával. Míg Schloss Hof kertje még a barokk szigorú szimmetriáját követte, addig ebben a rokokó stílusú kertben a játékos szabálytalanság volt a legfontosabb tervezési elv.

A herceg idejében kialakított barokk vadászkonyha máig kitűnő állapotban fennmaradt.

Az épület a mai formáját az 1770-es években lezajlott átfogó átalakítással nyerte el. A megemelt épület ovális díszteremének falait és kupolás mennyezetét Jean-Baptiste Pillement művész egzotikus növényeket, madarakat és keleti zenészeket ábrázoló falfestményekkel díszítette.

A vadászkastélyról a fotógaléria megnyitható a képre kattintva

Galéria
Morvai Linda
Kapcsolódó
Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája
A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és a körülötte elterülő kis város az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének egyik büszkesége volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik