Virágzó vidékünk

Régi idők emlékeit őrzi az új földeáki tájház

Szabó Imre
Szabó Imre
A Fertály család a 18. században telepedett meg Földeákon.

Átadták a megújult Fertály János tájházat Földeákon – írta a Délmagyar.

Földeák múltjának egy darabja él tovább az ünnepélyes külsőségek között átadott tájházban. A falu egy mindenki által ismert, ikonikus alakjának, egyúttal a régi paraszti életmódnak állít emléket a közelmúltban átadott tájház.

Aki ismerte Fertály Jánost, az tudja, már a megjelenése is különleges volt, a helyiek jó emberként őrzik emlékezetükben. Annak ellenére, hogy saját gyermeke nem született, milliókat adományozott egy fővárosi gyermekkórháznak.

Szabó Imre

Fertály János egyszerű, nyolc osztályt végzett földműves volt. A hagyatékából az is kiderült, hogy a férfi saját kezűleg tervezett lószerszámokat, érdekelte a földrajz, térképeire sok mindent feljegyzett és verseket is írt.

A tájházban egy búboskemence mellett eredeti, harmincas-negyvenes években készült festett bútorokat, valamint pompás ágytakarókat is bemutatnak.

Szabó Imre

A magyar paraszti kultúra földeáki emlékeit őrző épületet a helyi önkormányzat jutányos áron vásárolta meg az összesen 32 örököstől. Az épület rendbehozatala helybeli szakembereknek köszönhető, berendezéséhez, külleméhez a makói múzeum szakemberei adták szakmai tudásukat.

Kapcsolódó
Különc ácsmester remekműveire bukkantak Földeákon
Gyalulás nélküli deszkákból meseszép motívumokat szerkesztettek a Dél-Alföldön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik