Virágzó vidékünk

Napsugaras oromzattal gazdagodott a mohácsi világritkaság

Facebook / Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács
Facebook / Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács
Különleges malmot építettek a Csele-patak partján.

Tovább szépül a mohácsi malom – írta bejegyzésében a malomgazda.

A világon egyedülálló mohácsi taposómalom idén lett 10 éves, korábban már többször írt róla a Sokszínű vidék. Mohácsi Bugarszki Norbert malomgazda és családja több újdonsággal is készül a 2026-ban megrendezésre kerülő Mohács500 emlékévre.

2014-ben építettük ezt a pajtát. Akkor a homlokzatot lefestettük. nagyon szeretem a különféle motívumokkal díszített deszka oromzatokat. Az évek alatt “megrágta a nap” a keleti és a nyugati oldalt is, ezért az elemeket lecsiszoltuk és újrafestettük

– mesélte a molnár.

Facebook / Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács

Mohácsi Bugarszki Norberttől azt is megtudtuk, hogy ez már a sokadik napsugaras motívum a portán. A kreatív tulajdonos korábban több épületre – többek között a mosdó falára és a birkáknak az óljára is – készített hasonlót. Csupán ezek után, egy erdélyi tanulmányút alkalmával tudatosult Norbertben, hogy ez régen természetes volt.

A mohácsi polgármesteri hivatal dolgozója még 2007-ben vásárolta meg a lepusztult állapotban lévő vízimalmot, melyet az évek alatt példásan felújítottak.

Facebook / Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács

A portán 2014-ben erdélyi mesterek segítségével egy hatalmas pajtát építettek, ebben forog a különleges taposómalom. A mohácsi molnár úgy tudja, ez a taposómalom az egyetlen emberi hajtású, működő malomszerkezet a Földön.

A mohácsi malomban egy páratlan zsákgyűjtemény is helyet kapott, emellett mintegy 40 – 50 darab hozomány láda. Ezeket szeretnénk strukturálni. Állományvédelemre, faanyag védelemre lenne szükség. A Kárpát-Haza minden szegletéből többszáz éves ládáink vannak, jelenleg nem tudjuk bemutatni a padláson lévő darabokat

– sorolta Mohácsi Bugarszki Norbert, akinek a célja, hogy a látogatók számára szemléletes módon bemutassa a malom egyedülálló, sokszínű gyűjteményét.

Kapcsolódó
Emberi erővel hajtják Földünk egyetlen működő taposómalmát Mohácson
Egy hagyományos vízimalom is működik a Csele-pataknál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik