Virágzó vidékünk

Újabb városban hoz létre campust a Debreceni Egyetem

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A gyógyturizmushoz és az egészségiparhoz kapcsolódó képzések lesznek elérhetők a hallgatók számára.

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem: a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban – tájékoztatott az egyetem a honlapján.

A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.

Gyógyhelyekre többnyire mozgásszervi betegségek miatt mennek az emberek, ugyanakkor a termálfürdős kezelések mögött gyakran nincs minőségbiztosított klinikai vizsgálat, pedig ezeknek a szolgáltatásoknak is van korszerű tudományos hátterük – idézték Szilvássy Zoltán rektort, aki rámutatott arra, hogy Hajdúszoboszlón kiváló gimnáziumok is vannak, azokhoz “testközelbe viszik” a Debreceni Egyetemet.

A Hajdúszoboszlóra tervezett campus ugyanúgy az intézmény egysége lesz, mint a debreceniek, a böszörményi, a nyíregyházi és a siófoki, az új campus az intézményhez kötődő termál-egészségipari, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterben is fontos szerepet tölt majd be.

A fürdőváros és az egyetem együttműködése évtizedekkel ezelőtt kezdődött pilotkutatásokkal a gyógyfürdőben. A komplexum az elmúlt években gyakorlati helyként szolgált a gyógytornászhallgatók számára, illetve jelenleg is zajlik kisrepülőgépes képzés a repülőtéren.

A tervezett képzési területek között lesz a gazdaságtudományokhoz kapcsolódóan a turizmus-vendéglátás, a sporttudományok terén a rekreációszervezés, az egészségtudományi területen például a dietetikus-, a gyógytornász- és az ápolóképzés.

A Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusa a tervek szerint 2025 szeptemberétől lesz elérhető az intézmény képzési kínálatában, de a már jelenleg is valamely képzési helyen hallgatói státuszban lévő hallgatók gyakorlati bázishelyeként is meg fog jelenni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik