Virágzó vidékünk

Pokoljárásra csábítja a látogatókat egy nógrádi barlang

facebook/hangonyi jános
facebook/hangonyi jános
Taron szeretnék továbbfejleszteni a barlangot, szabadulószoba kialakítását is tervezik.

Látványos turisztikai attrakció lendítheti fel a Nógrád vármegyei Tar község turizmusát. Az önkormányzat a falu egykori híres lakójának, Tar Lőrincnek a pokoljárás során átélt élményeit mutatja be a nemrégiben elkészült interaktív barlangjában, tudósított a Nool.

Tar Lőrinc történetéhez kapcsolódóan – akinek a településen volt a birtokközpontja, és az udvarház romjainak egy része és az általa építtetett templom ma is látható – mindenképpen szerettek volna egy olyan turisztikai attrakciót létrehozni, ami sok érdeklődőt vonzhat.

Így született meg az interaktív barlang ötlete, amely a 14.-15. században élt Tar Lőrinc pokoljárásának történetét meséli el, és amely feleleveníti  négy látomását, amelyeket Írországban, Szent Patrik barlangjában élt át.

A középkorban élt egy általánosan elfogadott felfogás, miszerint a másvilág földi bejárata az az írországi Szent Patrik-barlang labirintusból nyílik. Rengeteg zarándok próbált meg behatolni a barlangba az idők folyamán, ám a legtöbb kísérletező odaveszett. Köztudott, hogy Tar Lőrinc járta Európát, zarándokolt, de hitében bizonytalannak érezte magát és szerette volna megerősíteni azt. Ezért elment a barlangba, ahol megtapasztalta, hogy milyen a pokol. Az ott átélteket egy dublini jegyző feljegyezte, egy szerzetes lemásolta, és ez a leírás a mai napig a British Múzeumban is megtalálható

– nyilatkozta a portálnak Turopoli Zsolt, Tar polgármestere.

A jövőben Taron szeretnék továbbfejleszteni a barlangot, így például egy szabadulószoba kialakítását is tervezik.

Kapcsolódó
Bámulatos animációs kisfilmen a középkori erőd
A Kapos árterében kalandozhatunk a 15. század végén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik