Mozaik

Közel 50 éve izzik a „pokol kapuja” a sivatag közepén

A kráter látványa félelmetes.

1971-ben szovjet geológusok a türkmén fővárostól, Asgabattól 60 kilométerre északra, a Karakum-sivatag közepén egy földgázzal teli barlangot tártak fel. Egy rosszul sikerült bányafúrás következtében keletkezett a 60 méter széles, 20 méter mély, félelmetesen lángoló kráter.

A fúrás során a fúrótorony alatt beomlott a föld a nagyméretű földalatti gázkamra alatt, a metánnal telített óriási lyuk pedig nyitva maradt. A geológusok úgy vélték, el kell égetni a szivárgó földgázt. Arra számítottak, néhány hét alatt elég a teljes mennyiség, de nem így lett. A tátongó kráter több mint négy évtizede lángol, és csak találgatni lehet, mikor fog kialudni.

Íme a lángoló kráterről készített videó:

A "Pokol kapuja" Türkmenisztánban

A "Pokol kapuja" Türkmenisztánban1971-ben szovjet geológusok a türkmén fővárostól, Asgabattól 60 kilométerre északra, a Kara-kum sivatag közepén egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrás során a fúrótorony alatt beomlott a föld, és egy 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter keletkezett. Hogy a mérgező gázok levegőbe jutását megakadályozzák, a geológusok környezetkímélő megoldásként a földgáz meggyújtása mellett döntöttek. Úgy gondolták, hogy néhány nap elteltével majd kialszik a tűz, de tévedtek, a "Pokol kapuja" már 48 éve lángol. szállások: http://bit.ly/2H6EBUvrepülőjegyek: http://bit.ly/2H6EBUv #vilagvandorfilm by Tormod Sandtorv (https://www.youtube.com/channel/UCMZ_8zZa9g218woJhQvLrQA)

Közzétette: vilagvandor.hu – 2019. május 24., péntek

 

Azóta találóan a Pokol kapujának keresztelték a helyet, és egyre többen látogatnak el oda, hogy megcsodálják a nem mindennapi, ember generálta jelenséget.

Hatalmas területeket tart rabságban a titokzatos kudzu
Kudzubab-invázió fenyegeti Amerikát.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Stefan Krasowski

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik