Virágzó vidékünk

49 rákosi viperát engedtek szabadon a Fertő-tájon

Fertő-Hanság Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Háborítatlan környezetben, fokozottan védett területen, mesterséges üregekbe helyezték az állatokat.

A Fertő mentén az 1980-as évekig élt a rákosi vipera, de azóta kipusztult, egykori élőhelye is megsemmisült. Az elmúlt évtizedek természetvédelmi kezelése azonban lehetővé tette, hogy újból életképes populációt hozzanak létre a szakemberek – olvastuk a Fertő-Hanság Nemzeti Park bejegyzésében.

A helyszín kiválasztása során fontos szempont volt, hogy biztosított legyen a megfelelő táplálékbázis, legyen kellő mennyiségű búvóhely és az emberi zavarás a lehető legminimálisabb legyen. A három év alatt előkészített fokozottan védett területen szervezett rendezvény keretében 49 rákosi vipera került kihelyezésre mesterséges üregekbe. A telepítés sikerességét a szakemberek nyomon követik a következő években, az eredményekről folyamatosan be fogunk számolni.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A rákosi vipera hazánk egyetlen endemikus gerinces faja, melynek megőrzése a természetvédelem kiemelt feladata. A kipusztulással veszélyeztetett fajnak csak a Hanságban, a Kiskunságban és Erdélyben élnek állományai.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Hazánkban a Rákosi Vipera Védelmi Program keretében történik a faj mesterséges szaporítása és az egyedek kibocsátása a meglévő állományok megerősítésére, illetve új állományok létrehozására. A több, mint 20 éve működő, világszerte méltán elismert tenyésztési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működteti a Fővárosi Állatkerttel együtt.

Kapcsolódó
Több mint 200 rákosi viperát engedtek szabadon az országban
Rendkívül ritka, fokozottan védett faj hazánkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik