Virágzó vidékünk

Veszélyeztetett széki lilét láttak a Kiskunságban

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Sápi Tamás
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Sápi Tamás
Az azonosításkor a gyűrűs hím madár egy tojó kötelékében mozgott, ennek megfelelően miden jel arra utalt, hogy a madarak egy párt alkotnak és a területen költésbe kezdenek.

Gyűrűs széki lilét figyeltünk meg a Felső-kiskunsági-tavakon, írta honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Bárdos Tibor kollégánk egy színes gyűrűvel jelölt hím széki lilét figyelt meg május 6-án a Felső-kiskunsági-tavakon. A gyűrűn a C6 felirat volt olvasható, amelyből gyorsan kiderült, hogy a madarat fióka korában három évvel ezelőtt (2021.05.31-én) a fülöpszállási Kelemen-széken gyűrűzte Sápi Tamás

– részletezték a megfigyelés körülményeit, és kiemelték, hogy az azonosításkor a hím madár egy tojó kötelékében mozgott, ennek megfelelően miden jel arra utalt, hogy a madarak egy párt alkotnak és a területen költésbe kezdenek, ezzel is erősítve a széki lile veszélyeztetett magyarországi populációját.

A faj hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

A széki lile meglehetősen apró, átlagos testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 42-45 centiméter, testtömege 39-56 grammot nyom. Felismerhető a nyakoldalon lévő foltról, ami a mellén nem ér össze. A hím tarkója vörhenyes barna, fehér homlokát felülről fekete tollak szegélyezik. A tojó ennél egyszerűbb, fakóbb színezetű.

A talajon mozgó rovarokat, pókokat vagy a sekély vízben nyüzsgő apró gerinctelen élőlényeket fogyasztja. A földön fészkel, így fészekalja folyamatos ragadozóveszélynek van kitéve.

Kapcsolódó
Ne vigyük haza a talált madárfiókákat
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik