Virágzó vidékünk

Segítséget kérnek az erdei fülesbaglyok számlálásában

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a segítséget a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Miskolczi Tímea Panny

Most a lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek, közölte az egyesület az MTI-vel.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése, azonban a fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel ehhez a madarakat nem is kell látni

– írták.

A következőképp zajlik a felmérés.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózni kell néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Ezt hetente egy-két alkalommal kell megismételni, egészen júniusig

– áll a közleményben.

Miskolczi Tímea Panny

Ha valaki hall vagy lát fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letöltheti az elektronikus űrlapot, amely akár okostelefonon is kitölthető.

Kapcsolódó
20 éve nem költött ilyen korán erdei fülesbagoly
A korai költés természetes, de nem túl gyakori.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik