Virágzó vidékünk

Erdei fülesbagoly fiókát mentettek Mezőhegyesen

Facebook/Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány
Facebook/Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány
Húsz éve nem volt ilyenre példa. A fióka méretéből ítélve októberben történt meg a párzás, novemberben pedig elkezdődött a kotlás időszaka, decemberben a füles már kikelt a tojásból Mezőhegyes területén.

A természet csodája, avagy a klímaváltozás hatása, esetleg a tavalyi év, viszonylag megnövekedett rágcsáló mennyisége a természetben – így fogalmaztak bejegyzésükben a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány munkatársai, amikor beszámoltak az idei év első mentéséről. Mezőhegyesen találták ezt a körülbelül 5  hetes erdei fülesbagoly fiókát, írta a Békés vármegyei hírportál.

Nem a 2024-es  év viccének szánjuk, erre még nem volt példa, hogy januárban fiókát fogadunk, pláne nem erdei fülesbagoly fiókát. Igaz, az október és a november hónap igazán enyhe volt. Nem tudjuk, mi késztethette a füles párt, de a fióka méretéből ítélve, bizony októberben a párzás megtörtént, novemberben pedig elkezdődött a kotlás időszaka, decemberben a füles már kikelt a tojásból Mezőhegyes területén

– részletezték a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány munkatársai.

A nem mindennapi, már kirepülő félben lévő fiókát, egy téren találták, alkonyatkor. A szárny tollazata, ugyan szépen fejlődött, a faroktollazata még nagyon kezdetleges.

Ő az a tipikus bagolyfióka, aki már elhagyta a fészket, de repülni még nem igazán tud. Külső sérülést nem találtunk rajta, de a füles, aki a Január nevet kapta, indul a Csodadoktor rendelőjébe kivizsgálásra. Az étvágya kiváló, egeret is tálalunk neki, hiszen a rágcsálók első helyen szerepelnek az étlapján

– osztották meg Január, az erdei fülesbagoly kalandos történetét.

A hírportál megkereste az alapítvány elnökét, Apavári Györgynét, aki a mentés kapcsán elmondta:

A mezőhegyesi fióka legyengült állapotban volt, erről a helyszínen kollégánk meggyőződött. Azóta az is kiderült, hogy az ominózus helyszín közelében találtak egy másik egyedet is, bizonyára a testvérét. Szintén legyengült állapotban, ő is érkezik hozzánk.

Az eberdei fülesbagoly a telet sokszor a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak.

Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. A hím csak a táplálékszerzésben segíti a tojót a költésben. A fiókák még jóval röpképességük előtt elhagyják a fészket, és a közeli fákon üldögélnek. Ebben az időszakban a fiókákra számos ragadozó jelent veszélyt.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik