Mozaik

Nevelőszülőkhöz kerültek a sóstói fülesbagoly fiókák

wikimedia commons
wikimedia commons

Örömhírről számolt be a Sóstói Vadvédelmi Központ a Facebook-odalán. Sikerült ugyanis nevelőszülőknél elhelyezni azokat a fülesbagoly fiókákat, akiket nemrégiben vittek be a központba.

Mint írták, a közelben található ismert fészekaljak közül van olyan, melyben hasonló korú fiókák cseperednek, így el lehetett ott helyezni a kis gombócokat, akik egyedi jelölést is kaptak.

A központ a posztban kitért arra is, hogy amennyiben fiókát talál bárki, érdemes felkeresni őket, mert nem minden esetben szorulnak mentésre a kis állatok.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt írja közleményében, hogy a fiókák néhány hetes korukban éjjelente már panaszos hangon követelik az élelmet szüleiktől, szétmásznak az ágak között, próbálgatják szárnyaikat, erősödnek, fokozatosan válnak önállóvá. A madarak világában ez a viselkedés gyakori, ráadásul a ragadozók elleni védekezésben is hasznos, hiszen így kisebb eséllyel esik nekik áldozatul az egész fészekalj.

A fülesbagoly fiókák csak akkor szorulnak segítségre, ha sérültek vagy veszélyes helyre, például útra, nagyon nyílt területre tévednek. Ilyenkor elég őket a legközelebbi bokrosig elvinnünk, de pótszüleikké semmiképp ne akarjunk válni, mert ebben a szerepkörben nem vehetjük föl a versenyt igazai szüleikkel.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik