Virágzó vidékünk

20 éve nem költött ilyen korán erdei fülesbagoly

Youtube/MME
Youtube/MME
A korai költés természetes, de nem túl gyakori.

4-5 hetes erdei fülesbagoly fiókáról tett közzé videóit a Magyar Madártani Egyesület – a felvétel Dombóváron készült. A madarak kora alapján valamikor karácsony környékén kezdhette el a szülő a tojó a költést.

Több hasonló esetről is hírt kaptak, Mezőhegyesen, Tiszaújvárosban is láttak év végén tojásként világra jött fiókákról.

A jelenség bár nem túl gyakori, de úgy tűnik, hogy egy-két évtizedenként előfordul, legutóbb például 2004 tájékán érkeztek hasonló korai költésekről beszámolók

– írják a posztban.

A viselkedés tehát természetes, és valószínűleg a kisrágcsáló zsákmányállatok időszakonként bekövetkező állományrobbanásával (2023/2024 is ilyen) is összefügghet.

A baglyok utódai tollasan kelnek ki a tojásból, az első hetekben – különösen hideg időben – a tojó folyamatosan rajtuk ülve melengeti őket, miközben a hím eteti az egész családot, így a száraz hideg nem jelent számukra gondot. Kockázat inkább a már nagyobb fiókák esetében van akkor, ha a tél keményre fordul és a fagy mellé hó is társul. Ilyenkor a fiatalok jelentősebb része pusztulhat el. Tovább csökkentik az életben maradási esélyeket a lombmentes fák, melyek nem nyújtanak kellő takarást a ragadozók ellen a röpképtelen fiatal madaraknak. Emiatt sokszor költenek települési környezetben, ahol kevésbé kell számukra veszélyes ragadozókra számítaniuk, illetve örökzöldek, tuják is segítik a rejtőzködésüket.

A fennmaradási esélyük akár 50 százalékos is lehet.

Kapcsolódó
Tíz lakosra jut egy fülesbagoly Lócson
Ellepték a fülesbaglyok Lócsot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik