Virágzó vidékünk

Nyakát tekergető titokzatos madár bukkant fel a pusztában

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Veszély esetén felborzolja fejtollait és nyakát kígyószerűen tekergeti, erre utal a nyaktekercs elnevezés.

Április közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy pusztai környezetben ritkán látható madarat, nyaktekercset figyeltünk meg. A nyaktekercs pacsirta nagyságú, a harkályfélék közé tartozó madár, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A Cserebökényi pusztákon az egykori árterületre emlékeztető facsoportok alkalmas élőhelyek lehetnek a nyaktekercs számára. Ennek ellenére a vonulás időszakában is ritkán látjuk, vagy halljuk a pusztai környezetben. Most egy idős, kiszáradó, harkályodúkban bővelkedő facsoportban figyeltük meg két alkalommal is

– részletezték és kiemelték, miszerint a nyaktekercs fészekodút nem, vagy csak nagyon ritkán váj egy-egy erősen korhadt fába, ezért a megtelepedéséhez fontos az odúk jelenléte.

Miskolczi Tímea Panny

Veszély esetén felborzolja fejtollait és nyakát kígyószerűen tekergeti, erre utal a nyaktekercs elnevezés.

Kéregmintás tollazatának köszönhetően ritkán kerül szem elé. Leggyakrabban éles, négy másodperc hosszú, nyávogásszerű, „ví-ví-ví” nászhangja árulja el jelenlétét.

A Hármas-Körös ártéri erdeiben és a Tisza-menti erdőkben gyakran hallhatjuk a nyaktekercs nászhangját a tojásrakás időszakában

– emelték ki.

Főleg hangyákkal táplálkozik, amelyeket a hosszan kiölthető, kis horogban végződő nyelve segítségével szed össze. Vonuló madár, hazánkban márciustól októberig figyelhető meg. A telet Afrikában tölti.

A nyaktekercs kevésbé kötődik a zárt erdőkhöz, szereti az elegyes, ritkás erdőket, gyümölcsösöket, parkokat, ahol a nyílt, füves, szárazabb területeken megfelelő mennyiségű hangyát talál. Évente egyszer költ, de pótköltése előfordulhat. Általában 7-12 tojást rak, amelyeken leginkább a tojó kotlik.

Kapcsolódó
Már énekelnek az éjszaka titokzatos dalnokai
Amikor az erdőszéleken a kökénybokrok levetik a kikeletet köszöntő fehér virágünneplőjüket, és a zöld levelek veszik át a helyüket, megérkeznek a fülemülék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik