Virágzó vidékünk

Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

gemenc zrt.
gemenc zrt.
A Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.

Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.

Leáll a Gemenci Állami Erdei Vasút

A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasút teljes szakaszán.

Víz alatt a turistautak

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán – hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája -, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Tilos a vízitúra, a meghirdetett szervezett túrák is elmaradnak

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad.

Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.

A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.

A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.

Kapcsolódó
Bámulatos fotókon a víz alatt álló Gemenc
A bajai természetfotós arra törekszik , hogy másoknak is átadhassa a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát.
Olvasói sztorik