Virágzó vidékünk

Tevére hasonlít a Pilis mesebeli sziklája

Megfelelő szögből nézve, némi fantáziát is segítségül hívva a szikla legmagasabb, kettős ágú szirtje valóban a névadó állatra emlékeztet.

Pilisborosjenő és környéke népszerű kirándulóhely, gyönyörű természeti környezete, különleges látnivalói kihagyhatatlan célpontok a turisták számára.

Ezek közé tartozik a Pilis délkeleti szélén, 254 méterre a tengerszint felett magasodó Teve-szikla, mely Pilisborosjenőhöz tartozik, de Pilisvörösvár is közel esik hozzá, és az elmúlt években egyre népszerűbb kirándulóhellyé vált.

A Budapesthez közeli, könnyen megközelíthető és egyedi látványosság a nevét kettős sziklaszirtjének jellegzetes alakjáról kapta.

Aki szereti a különleges sziklaalakzatokat, annak biztosan tetszeni fog a Teve-szikla. A sziklaformáció legmagasabb sziklái oldalról valóban kétpúpú tevére hasonlítanak.

A dolomitból álló, kalcittal cementálódott szikla több száz millió évvel ezelőtt, a triász korban képződött. A szikla a puhább, könnyebben porló dolomit folyamatos kopásának és az egykori bányász tevékenységnek köszönhetően jól elkülönül környezetétől.

A Teve-szikla látogatását érdemes naplementére időzíteni, ugyanis ilyenkor gyönyörű vöröses színben pompázik. Így tett a napokban Petró Róbert is, aki gyönyörű fotókat készített a helyszínen.

A képre kattintva galéria nyílik.

Kapcsolódó
Szikla tetején él és konyhakertet művel a szerzetes
Bámulatos videó is készült a ritka építményről.
Olvasói sztorik