Életmód

Szikla tetején él és konyhakertet művel a szerzetes

Földünk megannyi természet alkotta csodát hordoz hátán, melyek egy része az ember keze munkáját is dicséri.

A természet egyik lélegzetelállító, csodával határolt mesterművének számít a Nyugat-Grúziában (Chiatura kisvárostól 5 kilométerre) található, mintegy 40 méter magasságig nyúló Katskhi hegyoszlop is. A függőleges falú mészkő monolit monstrum nem csupán oszlopszerű alakjával, hanem a tetejére épített kápolnájával és a hozzátartozó bungalójával is felhívja magára a figyelmet, s akarva-akaratlanul mágnesként vonzza a szemet.

A Katskhi szikla építménye, a kolostor már a XV. század óta mered magányosan grúzia erdős panorámájára, s ez így is maradt közel 500 esztendeig, egészen a  II. világháborúig. Ekkor egy hegymászócsoport végül úgy határozott, hogy elindul a szikla felderítésére. A csoport a kápolna romjainak vizsgálata közben bukkant rá egy romok közt lapuló, mintegy 600 esztendős stylita szerzetes csontmaradványaira is.

Fotó:extra.cz

A felfedezéseket követően a kolostor megmaradt egy egyszerű – minden bizonnyal – VII. században épült, középkori építmény maradványaiként, majd 1993-ban  Maxime Qavtaradze ortodox szerzetes költözött a puritán környezetbe.

A most 64 esztendős Maxime fiatalon züllött életmódot folytatott, még börtönben is ült, majd megtért. Az első Katskha csúcsán töltött két esztendejében teljesen nomád életkörülmények között tengette mindennapjait. Maxime most már több mint húsz éve él az oszlophegy tetejének kis területén, melyet 2005 és 2009 között állami támogatással és önkéntesek bevonásával építettek újjá.

Fotó: youtube

Ha valaki úgy dönt, hogy ellátogat a Katskhi sziklához, annak jó tudni, hogy ma már csak kevesen juthatnak fel a csúcsára. Egyrészt, mert nem egyszerű, ugyanis csak egy biztonságosnak korántsem nevezhető vaslétra áll a talaj és a magaslati-lak között. Maxime is csupán heti két alkalommal hagyja el a sziklát, többnyire a falubeliek szállítják a számára az szükséges eszközöket, ételt és italt. A szerzetes a környékben lakók segítségével lenyűgöző kiskertet hozott létre, amit maga művel. A zömében konyhakerti növények gondozásában nap, mint nap örömét leli.

A Katskhai szikla amolyan „mindent a szemnek, semmit a kéznek” látványosság, azonban ha valaki Grúziában jár egy látványt mindenképp megér.

Látványos videó a az építményről

Címlapfotó: youtube

Falvak ünneplik a férfit, akinek 36 évébe telt, hogy vízhez juttassa az embereket
10 kilométernyi vízcsatornát épített, hogy ezáltal jobb élethez segítse a falu lakóit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik