Virágzó vidékünk

Közel 900 éves apátság magasodik Csorna főterén

Impozáns épület, lenyűgöző templommal és egy hangulatos reneszánsz kerttel.

Épp olyan lelkesedéssel tudok az épített örökségünk egy-egy újonnan felfedezett gyöngyszemében gyönyörködni, ahogy teszem azt kirándulásaink alkalmával a természet hasonló szépségű alkotásaival.

Így volt ez, mikor a Pilisben éltünk és így van ez itt a Hanságban is, ahol már két Árpád-kori templomot is felfedeztem a Rába mentén, egy monumentálisat pedig Lébényben, de a mosonszentmiklósi templomegyüttes is egyedülálló a levendulás kertjével és ivókútjával. A jánossomorjai malmot lelkes civilek és a kultúra tartja életben.

Most épp Csornán, a belváros felé autózva lassítottam le, ahogy egy nagy, míves kapu mellett vezetett az utam (és általában arra vezet, mert ez a várost átszelő főút is). Ahogy ugyanis a híres Rubik-kockás körforgalmat elhagyjuk, jobb oldalon nyílik a Premontrei Apátság oldalsó bejárata. Győr-Moson-Sopron vármegyében apátsági vonalon nyilván Pannonhalma, ami mindenkinek az eszébe jut, és már sorolja is, hogy dombtetőn magasodó épület, bencések, iskola, borászat, gyógynövények, levendula és így tovább.

Galéria

De az, hogy Csornának is van egy közel 900 éves apátsága, nem biztos, hogy mindenkinek evidencia. Pedig a premontrei szerzetesrend és a település történetében számos metszéspontot találunk.

A Csornai Premontrei Apátságot, a mai Magyarország területén működő legrégebbi premontrei közösséget 1180-ban alapította Osl comes. A csornai premontreieknek a közös szerzeteséleten és imádságon túl mindig nagyon szerteágazó feladatai voltak: valószínűleg már az alapítástól fogva végeztek úgynevezett hiteleshelyi tevékenységet, jogi szolgálatot a környék lakói számára – ennek első emléke 1247-ből maradt ránk.

A rendet előszőr a tatárjárás gyengítette meg, majd a török megszállás szüntette meg. Az 1700-as évek elején született újjá, de az évszázad végére II. József rendelete 1786-ban sok már renddel együtt feloszlatta a Csornai Premontrei Prépostságot, amit I. Ferenc császár indított újra és ekkor már a hitélet mellet tanítottak is a premontreiek, több gimnázium fenntartását kapták meg.

Az apátság épületegyüttese Csorna szívében, a főtérrel szemben van. A templomot a 13. században építették, de később több tűzvész is sújtotta. A templomot 1653-1675 között újból felépítették, majd 1774-1786 között Haubt morva építész tervei szerint megkezdték a templom teljes helyreállítását. 1785-ben készült el a keleti oldalon emelkedő torony, késő barokk stílusban.

Az apátság ad helyet a Csornai Múzeumnak, amely a Rábaköz történeti, néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény. 2019-ben adták át a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpontot, amely egyedülálló, interaktív kiállítás keretében mutatja be a rend történetét, épített értékeit.

2022. július 29-én átadták az apátság északi szárnyának bővítését, a Szent Norbert Idősek Otthonát, melynek modern épületét úgy tervezték meg, hogy nem lett tájidegen és bár modern építészeti megoldásokkal épült fel, illeszkedik az apátság épületegyütteséhez, aminek a belső udvara is megér egy órányi sétát.

A premontrei templom és rendház újjáépítése a XIX. század elején kezdődött, ekkor épült a reneszánsz kert is az apátság keleti oldalánál, amely egykor zárt park volt és a szerzetesek elmélkedésére, elvonulására szolgált. Az őshonos erdőalkotó fák mellett páfrányfenyőt, vöröstölgyet és liliomféléket is telepítettek.

Akik Győr-Moson-Sopron vármegyébe tervezik a kirándulásukat, mindenképpen látogassanak el Csornára, mert ez az apátság is sok szépséget, érdekességet tartogat számunkra, akár a templomot, a látogatóközpontot nézzük meg, akár a múzeumot vagy a kertet.

Kapcsolódó
Öt különleges, alig ismert magyar templom
Országjárásunk során érdemes megállni ezeknél a templomoknál is, melyekben a gyönyörű látvány mellett nyugalmat is lelhetünk.
Olvasói sztorik