Virágzó vidékünk

Felújítják a legendásan híres magyar fogadót

2025 végére kell elkészülnie.

Megtalálták Tokaj legendás épülete, az Arany Sas Fogadó felújításáért felelős céget, írja a Világgazdaság.

A 18. század második felében épült tokaji Arany Sas legendásan nagyhírű fogadó volt, szüreti bálokat rendeztek benne, sorsa aztán hanyatlani kezdett, és végül sokáig szociális otthonként funkcionált. De évek óta üresen állt és a valaha szebb napokat látott épület kongott az ürességtől.

Korábban egy négycsillagos szállodát álmodtak bele, azonban mára biztos, hogy rendezvénytérként és kávézóként születik újjá.

A felújítást végző cégre a műemlékvédelem alatt álló épület korszerűsítése vár, amely azt jelenti, hogy teljes külső-belső rekonstrukciót, belső- és kertépítészeti munkálatokat kell elvégeznie, mégpedig a szigorú örökségvédelmi szempontok betartása mellett. Az épület 1200 négyzetméteres homlokzati felújítása mellett bruttó 616 négyzetméteren kell az átalakítást végrehajtani. Egy közel 100 négyzetméteres új teraszt is építenek hozzá.

A tulajdonos, a pezsgőkirályként emlegetett Kreinbacher József szeretne létrehozni egy modern reneszánsz kertet is a fogadónál, amelyben a reneszánsz kertek archetipikus elemeit alkalmazzák majd a kortárs környezetben. A kert fókuszában a víz elem áll majd. Körülötte az itáliai kerteket megidőző szőlőlugasokat és sétáló folyosókat létesítenek. A kert nyugati oldalán egy orangerie, míg az északnyugatin egy hűsölőház kap helyet a lugas alatt. Ez a reneszánsz kertekre jellemző elem nyáron hűs rendezvénytérként alkalmazható.

A gyermekek számára egy alacsony sövénylabirintus is készül egyedi játszóelemekkel, melyek inkább képzőművészeti alkotások lennének. A labirintussal szemben az illatok kertjében pedig gyógy- és fűszernövényekkel teli konyhakertet hoznak létre. A templom felőli kőfal előtt kordonos gyümölcsfák kapnak helyet. Az egész kültéri egységet tehát egy interaktív kertként fogják kivitelezni, ahol tapinthatóak és illatolhatók lesznek a növények.

Kapcsolódó
Elbontják az ország második Skála Áruházát
Nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen az épület.
Olvasói sztorik