Virágzó vidékünk

Százával ugráltak ki a vízből a busák a Dunán

Elképesztő táncot jártak a halak.

Elképesztő jelenséget vettek videóra hétvégén a Ráckevei-Dunán a Tassi-zsilipnél: tömegesen ugráltak ki a vízből a busák, a leglátványosabb pillanatokban több száz példány is látható volt a víz felett.

A planktonban gazdag vízre, ami folyik át a Ráckevei-Soroksári Dunából, össze szoktak gyűli a busák, ilyenkor nyáron rengeteg van belőlük – nyilatkozta a Pecaverzumnak Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője. Egyre többen horgásznak is célzottan busára.

A probléma az inváziós busával az, hogy planktonevő, a plankonok pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása.

Nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy miért ugrálnak ki a halak, a Magyar Haltani Társaság szerint többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (például repülő tiszavirág), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.

Kapcsolódó
Vad pontynak hitték a körösi gigabusát
A halóriást videón is megörökítették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik