Virágzó vidékünk

Kiszámolták, hogy mennyi egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke

Pixabay
Pixabay
Magyarországon az erdőben megtett erdei túrák, séták számát évente mintegy 40-50 millióra becsülik.

A természetjárás az erdei turizmussal egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi másfél évtizedben, ehhez a COVID-időszak is hozzátett. Becslések szerint az addigi évi 35 milliós látogatói alkalom 25 százalékkal nőtt meg, így az erdei séták, túrák számát évi 40-50 millióra saccolják – közölte az Agrárszektor.

Az erdőket mindenki ingyen veheti igénybe hazánkban, ezeket a területeket állami tulajdonú erdészeti társaságok tartják fenn, ez a tevékenységük közjóléti célú.

Az erdőkben töltött szabadidő mentális és testi előnyeivel, az egészségvédelem és betegségmegelőzés, sőt, a rehabilitáció területén mérhető eredményeivel számos kutatás foglalkozik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7%-a túrázik legalább alkalmanként, míg Lengyelországban ez az arány 85%, Németországban pedig 76,4%.

Mennyit ér az ingyenes látogatható magyar erdő?

Bár úgy vesszük, hogy természet „ingyen van”, de a zöld környezet megléte és szolgáltatásainak ingyenessége korántsem evidens. Ahhoz, hogy a természeti tőkét elismerjük, segíthet, ha megpróbáljuk az értékét pénzben kifejezni. Ezt foglalta össze a Corvinus egyik esettanulmánya, melyben az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, a Pilisi bioszféra-rezervátum rekreációs értékét becsülték meg. Ehhez az úgynevezett utazásiköltség-módszert használták. Ez annak alapján határozza meg egy terület értékét, hogy az odalátogatók mennyi pénzt és időt szánnak a terület felkeresésére. A látogatószám, az odautazási költségek és a látogatással eltöltött idő alternatív költségét vették figyelembe. Az eredmények szerint a Pilisi bioszféra-rezervátumban a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül évi 3,8 milliárd forint volt, ami az inflációt figyelembe véve jelenleg 4,6 milliárd forintot tesz ki. Egy átlagos félnapos látogatás a Pilisben 2900 forintot, egy egész napos túra mintegy 5000 forintot ér meg a természetjáróknak.

Egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint – ez a jóval alacsonyabb összeg abból adódik, hogy a látogatások nagy része a lakóhely közelében megtett rövid erdei sétát jelent, a Pilisbe viszont általában hosszabb utazásra van szükség.

A pilisi adatokat kivetítve a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a magyarországi erdei szabadidős tevékenység teljes éves értéke mintegy 39 milliárd forint.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik