Virágzó vidékünk

Foltos vaddisznók tűntek fel a Dunántúlon

Jakabházy Miklós
Jakabházy Miklós
A házi sertés és a vaddisznó nászából maradt fent ez a genetikai állomány.

Különleges vaddisznókat fotózott le Jakabházy Miklós, erdészmérnök és szenvedélyes természetfotós a közelmúltban. Ahogy arról beszámolt, a babos malacok már régóta szerepeltek a bakancslistáján.

Egy fotós kollégája, Tamás segített rálelni ezekre a különleges egyedekre, melyek a házi, és a vaddisznók genetikai keveredéséből születtek. Korábban, amíg az erdőkben a jó makktermés alkalmával kiterelve tartották a házisertést, gyakran megesett, de még ma is előfordul, hogy a házi- és a vaddisznó „találkozásából” fehér-fekete foltos malacok születnek.

Jakabházy Miklós

A fotósok szeretnék védeni a területet, ezért nem árulta el Miklós, hogy pontosan hová is mentek „vadászni”, annyit azért elmondott, hogy valahol a Dunántúli-középhegységben.

Epedve vártam az estét, amit megbeszéltünk. Besüppedtünk a magas fűbe, és hasaltunk három órát. A disznók kerülgettek minket, egy dámtehén majdnem ránk lépett, de a foltosok nem mutatták magukat. De nem is lenne igazi az élmény, ha az ember évek óta vágyik egy virágra, majd odasétál és letépi elsőre

– idézte fel a túra első napját.

Másfél hét múlva tértek újra vissza, és ahogy azt kell, le is feküdtek a fűbe és várták az állatsereget. Az üres rét szinte egyik pillanatról a másikra telt meg vaddisznókkal.

A szívverésem élénken pumpálja mindkét mandulámat, de foltost nem látok. Aztán komótosan, méltóságteljesen előtolja magát egy babos koca. Pár perc és jobbról balra átszalad egy kis fehér folt, és tudom, hogy ma este elcsíptük őket, a szemem fókuszál és már látom a kis fehér testen a fekete foltokat. Mérnöki precizitással pont úgy jön-megy a horizonton, hogy az nekem a fényképezéshez ideális legyen. Megjön a tesó is, a csíkosok között már két foltoska teszi-veszi magát előttünk.

A fotósok közel tíz percig élvezhették a látványt, kattoghattak a gépek, mire az egyik őrszemnek gyanús lett valami és már el is tűnt a banda.

Jakabházy Miklós

A természetfotózáshoz, sok minden szükséges. A természetismereten és helyismereten kívül természetesen szerencse is, de sokszor elég egy olyan önzetlen fotóstárs is, aki megosztja a féltve őrzött titkait egy másik, ugyanolyan megszállott emberrel

– zárta gondolatait Miklós.

Ezeknek a foltos egyedeknek egyébként a túlélési esélye ugyanolyan, mint az átlagos vaddisznóké, viszont mivel genetikailag rontják a vadon élő állományt, a vadásztársaságok úgynevezett állományszabályzó vadászat során lövik ki folyamatosan ezeket a babos disznókat, ezért is nagy szó, ha sikerül lencsevégre kapni egy-egy példányt.

Kapcsolódó
Szupercuki vadmalacokat fotóztak a Vértesben
Elkezdődött a vaddisznók ellési időszaka, megszülettek az első kismalacok. Egy szemfüles fotós a Vértesben kapott lencsevégre egy népes családot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik