Virágzó vidékünk

Videón, ahogy összefonódik a szőke Tisza és a barna Maros

Több okra vezethető vissza a folyók eltérő színe.

A Maros és a Tisza Szegednél találkozik, itt látható igazán, hogy mennyire különbözik a két folyó színe. Az erről készült drónfelvételen látható, ahogy szép lassan összefonódik a két irányból érkező víztömeg.

Miért különbözik a folyók színe?

Az eltérő vízszínnek a két fő oka van, az iszap és homok mennyisége, valamint a vízforrás jellege – írja a Szeged365. A Maros vízgyűjtőmedencéjében agyagosabb a talaj, míg a Tiszáéban homokosabb. A Maros hordaléka ezáltal több iszapot tartalmaz, amitől barnásabb lesz a víz színe. A Tisza homokhordaléka viszont zöldesebb árnyalatúvá teszi a folyót.

A másik ok, hogy a Maros hegyvidéki folyó, így a sebessége nagyobb, ami jobban felkavarja az iszapot. A síkvidéki Tisza lassabb, jobban ülepedik az iszap, így a vize tisztább, zöldebb.

Mindkét folyó színe változhat az évszakoktól és az időjárástól függően, a Tisza is barnásabb áradások idején, szárazabb időszakokban pedig a Maros is zöldesebb.

Emellett a fényviszonyok is befolyásolják, hogy milyennek látjuk a víz színét, erős napsütésben a Tisza vize türkizkéknek tűnhet, míg borús időben szürkés árnyalatú lehet.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik