Virágzó vidékünk

Vízhiány alakulhat ki a hőség miatt a budapesti agglomerációban

pixabay
pixabay
Ha marad a hőség és a szárazság, akár 23 pest megyei települést is érinthet a probléma.

A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán arra, hogy a nagy hőség és az aszályos időszak miatt hirtelen megnövekedett a vízigény.

Az előrejelzések szerint Társaságunk szolgáltatási területén számottevő csapadék érkezésére továbbra sem lehet számítani. Az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján Társaságunk szolgáltatási területén a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható, különösen Pest vármegye több településén

– írták a bejegyzésben.

A társaság szerint ezeken a településeken léphet fel vízhiány:

Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, valamint Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

A társaság azt írta bejegyzésében, hogy a fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)! Csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát és mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását!

Kapcsolódó
Tilos a locsolás több főváros környéki településen
A térség polgármesterei az ideiglenes korlátozás mellett alternatív megoldásokat is javasolnak.
Olvasói sztorik