Virágzó vidékünk

Harcolniuk kell a madaraknak a kevés pusztai fáért

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Többféle funkciót is betöltenek a fák a madarak életében.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták területén kevés fával találkozhatunk, így, mivel a fák nagyon fontos szerepet töltenek be a madarak életében, néha valóságos közelharcot kell vívniuk értük egymással – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

Régi tanyahelyeken, illetve telepített fasorokban találhatók fák a Csanádi pusztákon, van, hogy több száz hektáron csak egy-egy fa lelhető fel, a hosszú szárazabb időszakok miatt egyre inkább tűnnek el a tájból, ezáltal a még meglévő példányok jelentősen felértékelődnek azon madárfajok számára, melyek igénylik a fák jelenlétét.

Többféle funkciót is betöltenek a fák a madarak életében. A vártamadarak, mint például a tövisszúró gébicsek, kis őrgébicsek, szalakóták, de a nagyobb vörös vércsék, egerészölyvek és a parlagi sasok a fa csúcsán várják a zsákmányukat. A fa tetején ülve az élőhelyüket is védelmezik a betolakodó fajtársaiktól.

Ezen kívül a fák fészkelőhelyet is nyújtanak, van hogy az ágakra vagy a fa repedéseibe, odvaiba alakítják ki a fészkeiket a madarak. A nemzeti park munkatársai találtak olyan magányos fát, melyen egyidőben örvös galamb, vörös vércse és seregély is fészkelt.

Gyakran előfordul, hogy egy fán lesben áll egy vörös vércse, amit elűz egy nagyobb termetű egerészölyv, aztán érkezik egy erősebb parlagi sas, aki az ő helyét veszi át. Gyakorlatilag versengés folyik ezekért a magányos fákért a pusztákon.

A fák mellett a mesterséges objektumokat is használják a madarak, például a gémeskutak kútágasait, magasabb karókat. Ha tehát a Csanádi pusztákat járjuk, érdemes alaposan körbenézni távcsövünk segítségével a gémeskutakon, magányos fákon, mert jó eséllyel megpillanthatunk ott valamilyen védett madarat.

Kapcsolódó
Békességet talált a pusztában a kunsági csordás
A Kunmadarason élő csordás egyszerű élete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik