Virágzó vidékünk

Végleg eltűnt Balatonfüredről a görög falu

facebook/balaton televízió
facebook/balaton televízió
A Kúria jóváhagyásával 2024 tavaszán kezdődött az épületegyüttes ledózerolása.

Gyakorlatilag semmi nem maradt a város szégyenfoltjaként is emlegetett balatonfüredi görög faluból. A Balaton Televízió Facebook-oldal által közzétett videón látszik, hogy a helyszín ikonikus szökőkútjának két nagyobb darabján kívül teljesen elbontották a turista látványosságként épített, ám elhanyagolt épületegyüttest, írta az Index.

A város önkormányzata 2020 óta ügyködött azon, hogy elbontsák a hivatalosan Sun City néven futó városnegyedet. Egy darabig azonban ellenállásba ütköztek azoknál a bolttulajdonosoknál, akik nem akartak megválni az ingatlanjaiktól, ám ahogy a közzétett videón látszik, a kisajátítási eljárásnak és magának a görög falunak is vége.

1993-ban kezdődött a görög falu építése, amit hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott igazi változást. A faluból Annagora Park majd Sundance Park lett, később SunCity néven futott, ám a görög falu nem tudta megvetni a „lábát” Füreden.

wikimedia commons A felvétel 2088 júliusában készült

A Kúria jóváhagyásával 2024 tavaszán kezdődött a falu ledózerolása, melyről alábbi cikkünkben a Sokszínű vidék is beszámolt:

Kapcsolódó
Tavaszig végleg eltűnik a balatonfüredi görög falu
Dolgoznak a munkagépek, ledózerolják a hányatott sorsú ingatlanegyüttest.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik