Virágzó vidékünk

Balatoni időutazás a Fortepan univerzumában

Fortepan/Szalay Zoltán
Fortepan/Szalay Zoltán
Az első kép 160 évvel ezelőtt készült egy balatoni móló építéséről.

Dübörög a nyár, a Balaton szinte megtelt, aki csak teheti és természetesen szereti a magyar tengert, az biztos, hogy szakít időt egy kis strandolásra, legalább egy hétvége erejéig.

Így volt ez már az 1800-as években is, legalábbis a Fortepan gyűjteményében a Balaton keresőszóra a legrégebbi fotó egy 1862-63-ban készült felvétel a révfülöpi móló építéséről:

Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

De láthatunk 1894-es fotókat a fürdőkabinokról is:

Fortepan/Kiss László

Mindig izgalmas az időutazás a Fortepan univerzumában, így volt ez amikor a ballagási témát jártam körül a fotógyűjteményben, de nagyon sok különleges fotóra bukkanhatunk a karácsony és a farsang kulcsszavakra keresve is.

Hasonló hévvel vettettem bele magam egy újabb utazás előkészületeibe, mikor a Balaton világát szerettem volna meglesni a gyűjteményben talált első fotográfiáktól egészen 1989-ig, az utolsó képekig. Csakhogy most nem pár száz fotót dobot ki a gép, hanem pontosan 4924 darabot. A magyar tenger az egyik legnépszerűbb és leggazdagabb képanyaggal szerepel a Fortepan gyűjteményében, és ha még levonjunk a Balatoni Csárdára, a Balaton együttesre érkezett találatokat vagy a rosszul beírt keresőszót, akkor is bőven megvan a 4800 találat.

Fortepan

És elkezdtem végiglapozni a fotókat, de akkora volt a merítés, hogy a tervezett villámutazásból egy több napos túra lett, de olyan csemegéket találtam, ami miatt megért minden ráfordított percet ez a nagyobb kiruccanás. Volt is gondom azzal, hogyan szelektáljak és próbáljak még a fogyasztható mennyiségű képanyagból galériát készíteni. Ezért egyszerűen ketté bontottam az időutazásom mintegy 160 évét és lett egy 1960 előtti és 1960 utáni képgyűjtemény.

Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Azért a galériák mellett külön is kiemelek néhány nagyon érdekes alkotást.

Az 1800-as évek elején, 1900-as évek végén készült képek különös csemegék, itt látható, hogy mennyire beépítetlen volt még a Balaton, milyen érdekes öltözőházak épültek a hosszú mólók végén és milyen különös fürdőruhákban lubickoltak az emberek.

Fortepan/Chuckyeager

Több kép is van egy 1914. május 11-én bekövezkezett földcsuszamlásról, ami magával sodort egy gőzmozdonyt és a szerelvényeit. Után pedig dokumentálva van a löszfal megerősítése és a vágányok újjáépítése.

Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Történeti Fényképek Gyűjteménye

Itt nézheti meg az 1960-as évek előtti balatoni képgyűjteményből készített galériát:

Galéria
Fortepan/Flanek-Falvay-Kováts

Három képet pedig külön is kiemelnék, az első egy szürkemarhák által húzott lajtoskocsi, amelyet a Balaton vizéből töltenek fel:

Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum BAHART Archívum

A másik különleges kép 1956-ban készült, Nagy Imre látogatja meg a badacsonytomaji szüretet:

Fortepan/Kotnyek Antal

Itt pedig egy gumikrokodil Tihanynál 1958-ban:

Fortepaní/Nagy Gyula

Ahogy a 60-as évek előtti időszak, úgy az azt követő évtizedek is tartogatnak érdekességeket. Itt már sokaknak ismerős lehet a hangulat, e sorok írójának a 80-as évek képei például kimondottan szép emlékeket idéztek fel.

Itt találtunk képet Kállai Ferencről, Illyés Gyuláról, és egy igazán egyedi fotót is adományoztak a gyűjteménybe. Igazi kuriózum a balatonőszödi szabadstrandon készült fotó, a háttérben ugyanis az Egri csillagok című filmben látható vitorlást fedezhetjük fel. Török Bálint sikertelen kiszabadítását ábrázoló, tengerparton játszódó jelenetek közeli beállításait itt forgatták 1968-ban. Itt is a kép:

Fortepan/Inkey Tibor

Érdemes végiglapozni ezt a galériát is, ki ne szeretné látni, hogy milyenek voltak a Beatrice rajongói 1988-ban Balatonföldváron, de a nyitókép sem akármilyen pillanatot örökít meg 1967-ben, ahogy a Trabant 500-as típusú személygépkocsi Balatonföldvárról a befagyott Balatonon érkezett a hajóállomáshoz.

Galéria
Fortepan / Bojár Sándor

Aki pedig szeretne több órát elmerülni a hűs szobában, rozéfröccsöt kortyolgatva, annak csakis ajánlani tudom ezt a virtuális időutazást a Fortepan oldalán is, mert sok-sok érdekességet lehet még felfedezni a közel 5000 balatoni kép között.

Kapcsolódó
Bámulatos húsvéti időutazás a Fortepannal
Virtuális időutazásunkon látható, hogy 126 évvel ezelőtt méteres hó esett húsvétvasárnap, Erdélyben a patakból locsolták a lányokat, 1966-ban pedig 74 forintért árulták a Hubertust.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik