Virágzó vidékünk

Színesedik a szőlő a Tolna vármegyei borvidékeken

pixabay
pixabay
A kékfrankoson már sok a zsendülő, színesedő bogyó, a kék csemegeszőlőkön már az egész fürt beszínesedett, a fehér csemegeszőlők közül több már megérett.

A lisztharmat és a peronoszpóra tünetei visszaszorultak a szőlőültetvényekben. Az extrém melegben és UV sugárzásban a betegségek most leálltak. A tőkék egy része a vízhiánnyal küzd, sok a tőkeelhalásos tünet. A fürtök színesedése általános a kék fajtáknál, írta a Tolna vármegyei hírportál.

pixabay

Megkezdődött a fürtök színesedése Tolna vármegye két borvidékén

A perzselő melegben a lisztharmat és a peronoszpóra is most visszahúzódott. A lombozaton és a fürtökön sem jelentek meg tünetek ebben a nagy melegben. A régi fertőzések nyomai viszont jelentős számban láthatók a szőlőn.

A kékfrankoson már sok a zsendülő, színesedő bogyó. A kék csemegeszőlőkön például a Cardinalon már az egész fürt beszínesedett. A fehér csemegeszőlők közül több már megérett.

A rovarkártevők jelenléte folyamatos

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A terjedés megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel.

Kapcsolódó
Kiderült, melyek az ország legszebb szőlőbirtokai
A somlói pincészet a nagybirtok kategóriában lett győztes és övé a legmagasabb átlagpontszám is, középbirtokok közül a szekszárdi Vesztergombi Pince lett az első, kisbirtok kategóriában pedig a Balatonfüred-Csopak borvidékről a Tagyon Birtok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik